28 инвитро бебета са се родили в Бургас

  • 25 април 2013 16:19

  • 2146
  • 0
28 инвитро бебета са се родили в Бургас
© Булфото

28 бебета, заченати ин витро, са се родили в Бургас, чакат се още. Това каза по време на пресконференция Ваня Христова, координатор на фондация „Искам Бебе” в Бургас.

Тези резултати са постигнати, благодарение на ентусиазма на членовете на фондацията и на подкрепата на община Бургас, посочи тя. Христова благодари на зам.-кмета Йорданка Ананиева за подкрепата, която им се оказва винаги. От своя страна Йорданка Ананиева каза, че независимо от трудното ежедневие хората във фондацията са винаги позитивни. „Те са мотивирани от една благородна каузата да помогнат на хората, които имат репродуктивни проблеми да имат своя рожба. Смятам, че това е изключително важно и им желая да бъдат все така напористи, позитивни, отворени и с желание да помагат на всички. От името на община Бургас обещавам, че ще продължим да подкрепяме техните инициативи както с гласуваните от Общинския съвет средства, които им се предоставят, така и по логистичен начин, за да могат децата, родени с помощта на фондацията, да бъдат обгрижени, обичани деца на Бургас” каза Ананиева.

Тя допълни, че тази година в общински фонд „ин витро” за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми са заделени 150 000 лева. По време на пресконференцията стана ясно, че вече 180 жени от страната вече са станали донори на яйцеклетки, като четири от тях са от Бургас. Те все още не могат да бъдат поети от Звеното за асистирана репродукция към МБАЛ – Бургас и за това са разпределени за нужните процедури в други градове на страната. Те са разпределени в други градове в страната, където се подлагат на нужните процедури. Координаторът на фондация „Искам бебе” Ваня Христова каза, че подготовката в Бургас е към своя край и скоро в звеното за асистирана репродукция ще може да се работи по донорски програми.

За да станат донори на яйцеклетки, жените трябва да са здрави, да имат свои деца и да са до 34-годишна възраст. Те минават през разговор с психолог. Подписват документи за информирано съгласие пред нотариус, срещат се с лекари и експерти, които имат задача да разберат колко силна е тяхната мотивация. От фондация „Искам бебе” съобщиха, че една обикновена процедура „ин витро” в зависимост от случая коства на двойките между 5000 и 8000 лева, а за двойка, която трябва да бъде включена в донорска програма, един опит струва между 11 0000 и 15 000 лева.От фондацията съобщават, че над 75% от двойките с репродуктивни проблеми от Бургас, които посещават безплатните групи за психологична подкрепа, днес са щастливи и успешни родители.

Последвайте канала на

2146 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини