Риба за Цветница, ама цаца

  • 25 април 2013 06:20

  • 7736
  • 0
Риба за Цветница, ама цаца
©

Само дни преди Цветница, когато по традиция на трапезата се слага риба, българите пазаруват скромно от морските продукти и наблягат предимно на по-евтините видове, установи проверка на „Монитор”.

Цацата по три лева за кило си остава хит сред купувачите, макар да има ценители, които предпочитат по-качествени риби. Вносната скумрия от Норвегия върви по 6-7 лева в зависимост от настроението на продавачите. На Женския пазар в столицата има няколко магазинчета за риба, където може да се намери филе от акула или пък шаран, изваден от нашите водоеми. Във Варна дребен чернокоп може да се намери за петачка, а едрият върви по 10 - 12 лева. Там карагьозът е по 7 лв., а ципурата и лавракът държат твърда цена от 14 лв./кг.

От деликатесите скаридите вървят по 13 лева октоподите – по 13,80 за килограм, а миди с черупка от лицензирани ферми са 3,50. В тази категория най-високата цена е за едри сладководни раци, които се предлагат по 25 лв. Инспекторите на агенцията по храните проверяват преди великденските празници и предприятията за преработка на риба, съобщи за „Монитор” директорът на Областната агенция за безопасност на храните в Бургас д-р Даниела Кепекова. Обръща се внимание на регистрацията на обекта, на сградния фонд, както и на срока на годност и условията на съхранение. От началото на месеца в Бургаско има по 200 проверки седмично. В много обекти инспекцията се прави с полицията, защото и МВР има указания да засили контрола по това време. През летния сезон основните проблеми са с търговците на риба, които продават край пътя. Засега обаче такива ядове няма, защото рибарите все още не са превзели шосетата. На територията на областта работят 13 предприятия за обработка на риба.

От слаба търговия се оплакват и търговците, които миналата година внасяха прясна риба от борсите в Кавала и Солун. Тогава те не успяваха да задоволят търсенето, но сега предпочитат да доставят евтина турска риба в Гърция за празника.

Последвайте канала на

Novini.bg
7736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини