Подменят строителна фирма забавила АМ "Марица"

  • 24 април 2013 20:45

  • 1581
  • 0
Подменят строителна фирма забавила АМ "Марица"
©

Държавата се готви да разтрогне договора със строителя на отсечката на магистрала “Марица” между Димитровград и Харманли и да обяви нова обществена поръчка. Това съобщи пред “Труд” шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

“Дали сме на строителя последен срок да ни каже възнамерява ли да работи. Той е 2 седмици и изтича след великденските празници. Но аз съм скептичен, защото той многократно е казвал, че почва работа, а не работи от много време”, каза Лазаров.

Строителят е обединение между австрийската “Порр” и “ПСТ холдинг” на бизнесмена Васил Божков. По договор трябва да предаде 34-километровата отсечка до август т.г. По другия недовършен участък на “Марица” - между Чирпан и Димитровград, също временно не се работи заради открити археологически разкопки.

При прекратяване на договор по оперативна програма “Транспорт” фирмата дължи банковата гаранция плюс 10% от стойността на недовършената работа. Лазаров изчисли, че в случая става въпрос за около 29 млн. лева.

Договорът по оперативната програма предвижда строително-монтажните работи по магистрала “Марица” да приключат и обектът да е в експлоатация до средата на 2015 г. В противен случай страната трябва да връща отпуснатото финансиране. До момента то е около 255 млн. лв. За да не стане това, агенцията трябва да избере нов изпълнител за участъка Димитровград - Харманли по възможно най-бързия начин. Иначе няма шанс да се спасят парите.

От думите на Лазаров се разбра, че новата обществена поръчка трябва да бъде обявена до края на лятото. След това за около 2 месеца да се избере фирма, и то ако няма обжалване. На практика новата фирма ще трябва да започне работа наесен. Това пък означава, че в действителност ще може да се работи само през активния строителен сезон на 2014 г., а през 2015 г. само да се полага асфалт.

От “ПСТ холдинг”, която е водещата фирма в обединението, вчера обещаха да коментират, но не направиха това до редакционното приключване на броя.

Последвайте канала на

Novini.bg
1581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини