САЩ обвиниха ливански финансови къщи във връзки с "Хизбулла"

  • 24 април 2013 06:32

  • 929
  • 0
САЩ обвиниха ливански финансови къщи във връзки с "Хизбулла"
©

Американското министерство на финансите обвини две ливански финансови къщи в пране на пари и финансиране на войнстващата групировка "Хизбулла", предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Министерството на финансите заяви, че дейността на фирмите "Kassem Rmeiti" и "Halawi Exchange" е свързана с пране на пари и заради това те ще бъдат отрязани от американската финансова система.

Финансовото ведомство и Управлението за борба с наркотиците съобщиха, че десетки милиони долари от трафик на наркотици от други незаконни дейности са преминали през двете фирми, които работят предимно с пари в брой. Това е установено след дългогодишно разследване, разкрило тесни връзки между южноамерикански наркотрафиканти и близкоизточни войнстващи групи като "Хизбулла", посочва Ройтерс.

"Хизбулла" е шиитско ислямистко въоръжено и политическо движение, основано с помощта на Иран след израелската инвазия в Ливан през 1982 г. и смятано от Вашингтон за терористична организация, добавя Ройтерс. Според американски представители, "Хизбулла" получава пари от Иран.

"Хизбулла" е едновременно терористична организация, щедро финансирана от Иран, и предприятие, което все по-често се обръща към престъпността, за да се финансира, докато икономическият натиск над Иран се засилва и финансовата ситуация става нестабилна", заяви Дейвид Коен, заместник-министър на финансите, отговарящ за борбата с тероризма и финансовото разузнаване.

Последвайте канала на

929 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини