Отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право

  • 23 април 2013 07:35

  • 1816
  • 0
Отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право
©

Преди 18 години ЮНЕСКО отбелязва за първи път Международния ден на книгата и авторското право. Идеята за празника се ражда в Каталуня, където на 23 април традиционно се подарява книга на мъжете и роза на жените. Датата е избрана в памет на Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир.

Статистиката у нас показва, че българинът отделя средно по 12 лева на година за книга, предаде БНТ.

Симеон Младенов обаче е изключение. Винаги намира начин да обнови колекцията си от книги. За разлика от повечето млади хора, той предпочита да усети мириса на печатното издание. Според него обикновената книга развива въображението и остава за поколенията. Затова засега не купува електронните им аналози.

Съвремието не е време, което трябва да се бори с това да запазва книгата. Книгата ще си остане така или иначе, наистина има някаква модернизация за това как книгата достига до нас, но така или иначе книжният носител ще си остане ценен сам по себе си, казва Симеон.

За да стане по-евтина и по-достъпна българската книга, библиотекарите и книгоиздателите у нас отново предлагат 20%- то ДДС да се намали или поне да се въведе диференцирана ставка за български автори и за преводна литература.

Друга възможност е средствата да се връщат изцяло за подпомагане на сектора, било по програми за закупуване на книги от българските библиотеки или за подпомагане издаването на българска литература, посочва Спаска Тарандова, зам.-директор на Столична библиотека.

Стефан Цанев, Недялко Йорданов и Антон Дончев са едни от най-търсените български съвременни автори.

Международният ден на книгата е добра причина да дарите с книга свой приятел или близката библиотека.

Последвайте канала на

1816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини