Ген. Стойков: За 20 години в армията не се извършваше реформа, а съкращение

  • 22 април 2013 13:50

  • 2930
  • 5
Ген. Стойков: За 20 години в армията не се извършваше реформа, а съкращение
©

Не снемам и от себе си вината като началник на Генералния щаб, но през тези 20 години в Българската армия, във Въоръжените сили, не се извършваше реформа, а се извършваше съкращение, заяви бившият началник на ГЩ генералът от резерва Златан Стойков на втората тематична дискусия на Обществения съвет по отбранителна политика днес в Централния военен клуб, цитиран от БТА.

"И народът днес, ако си хвърля рапортите и напуска без всякаква удовлетвореност БА, те са изморени, те нямат сигурност кога ще напуснат армията", каза Стойков.

Генералът постави въпроса защо службата не е привлекателна, каквато е била преди десетки години, и посочи, че тогава не е имало обществени съвети, но е имало "идеал, възпитание, морал, чувство на отговорност". Според Стойков, за достойна армия първо е необходима реформа във военнообразователната система.

Стойков се обяви за ясни критерии и конкурси при кариерното израстване. Военнослужещият днес няма статус, офицерите, сержантите и войниците ни са без всякакъв авторитет, а рейтингът беше висок, коментира генералът, който постави и темата за пенсиите на офицерите в сравнение с чуждите им колеги. Тези 20 години бяхме уверявани - като съкратим числеността, ще вдигнем финансовото осигуряване на армията. Напротив, нищо, коментира Златан Стойков.

Бившият командващ Сухопътните войски - генерал-лейтенантът от резерва Кирил Цветков, който е председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната, акцентира върху натоварването, рисковете и високите изисквания към военните, като същевременно отбеляза и невисокото заплащане като демотивиращи фактори за постъпване на служба. Военната професия се нуждае от масирана PR-кампания, от широка обществена подкрепа, което не се прави в Министерството на отбраната /МО/ и военните са оставени "сами да се защитават", повтори своя теза Цветков.

По думите му, това може да доведе до това в недалечно бъдеще да няма достатъчно качествени хора за попълване на военните формирования.

Според Васил Данов от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" българските военнослужещи през последните години, освен че не получават адекватно заплащане, понесоха тежки кадрови и демотивиращи удари. Данов даде пример с напусналите миналата година офицери, което по думите му говори за тежък кадрови срив, предизвикан в армията от последното правителство.

"Смятаме, че незабавно трябва да бъдат отменени всички дискриминационни и демотивиращи поправки в законите, в Кодекса за социално осигуряване и в другите нормативни актове, които принудиха колегите ни твърде рано да напуснат въоръжените сили", каза Данов, като призова и за пакет от мерки "за незабавно спасяване на професионалистите от БА".

Директорът на дирекцията "Управление на човешките ресурси" в МО Антон Ластарджиев коментира по отношение на резерва на въоръжените сили, че от ведомството се сблъскват с проблеми при набирането на хора за доброволния резерв. За ротационния принцип в кариерното развитие на военнослужещите, Ластарджиев отбеляза, че той е заложен в нормативната уредба, но на практика не се получава, и сред основните проблеми са непрекъснатите организационно-щатни промени.

Последвайте канала на

2930 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Помни ли

2017.12.18 | 15:41

5
Стойков помни ли въобще какви натовски клишета изплещи пред сръбския вестник Политика,когато беше началник на ГЩ?Eбати наглия лицемер!
Гьонсурат

2017.12.18 | 15:41

4
Ееее...за гусина Стойкова службата преди десетки години наистина е била привлекателна.....и лесна,особено ако проследим кадровото му досие - само една година служба в крайгранично поделение.Сигурно е имало ред сълзи и сополи и печени агънца от Църварица,та още на втората година да се устрои в Благоевград в близост до родното си място?И каква военнообразователна реформа иска тоя папуняк?Сигурно такава щото тъпънари и връзкари като него,късани по изпити като курсанти и незнаещи никакъв чужд език, пак да допълзяват до армейския връх,като него?

2017.12.06 | 12:25

3
Който е бил началник на генералния щаб, няма право на мнение. Да си вдигнал подчинените си и да си спасил България. Какво сега ми прилайваш от колибата? Отбранителна политика имат държавите, а България стана протекторат.

2017.12.06 | 12:25

2
Сега се сетихте, че в БА не се извършваше реформа, а съкращаване. Отидоха си умни, можещи и кадърни офицери в разцвета на силите. Тогава те бяха заплаха за политическата номенклатура в БА. Останаха мижитурките и тези които са страхливци. Те нямат свое мнение. Сега нямаме армия, а публичен дом. Само ПР-ра им е голям и харчат парите на данъкоплатеца. Та да не би пожарникарите и полицаите да нямат рискови професии. Колко пъти от 65 години на сам БА е участвала във войни. Добре че влязохме в НАТО, че да изпълняваме някакви си охранителни дейности и нищо друго. Само приказки. Полицаите и пожарникарите всеки ден рискуват живота си и се сблъскват с какви ли ситуации, гадости и простотии в държавата ни, а заплатите им какви са- много по ниски от вашите господа дерибеи от БА. По добре се скрийте в мишите си дупки и не приказвайте, че това което направихте с БА е национално предателство.
пушача

2015.01.16 | 14:33

1
В нашата история има примери, когато армията е вземала в ръце съдбата на държавата. Винаги младшият офицерски състав е бил движеща сила, но преди 1944г. След това няма никой-политическия и кадровия контрол унищожи цвета и мислещите. Няма специалисти ли - вземете си ги в запас бе. А сега какво - 8 танка, 6 хеликоптера, 4 самолета и 2 кораба!!!!! Че то по-добре и без вас???

Добави коментар

Водещи новини