Задържан е вторият заподозрян за атентата в Бостън

  • 20 април 2013 07:07

  • 9673
  • 18
Задържан е вторият заподозрян за атентата в Бостън
©

Полицията задържа жив втория заподозрян за бомбените експлозии по време на Бостънския маратон след продължило цял ден издирване в района на Бостън. 19-годишният Джохар Царнаев е в болница в тежко състояние, съобщиха от щатската полиция.

Заподозреният е задържан след сигнал на жител на бостънското предградие Уотъртаун, който пръв е забелязал Царнаев и е съобщил в полицията. След съобщението полицаите се обследвали от въздуха територията и с помощта на детектор за топлина са определили мястото, където се е укривал Царнаев. Представители на властите заявиха, че преди задържането си заподозреният е оказал съпротива. Полковник Тимъти Албън посочи също, че след задържането на Царнаев заплахата за сигурността на жителите на Уотъртаун е отстранена.

Президентът на САЩ приветства действията на американските сили за сигурност в операцията. Служителите на силите за сигурност действаха професионално и задържаха заподозрения за експлозиите в Бостън, но разследването трябва да бъде доведено до края му, за да се изяснят всички детайли, заяви президентът на САЩ Барак Обама. „Остават много въпроси. Защо млад човек, който е израсъл и учил тук, е извършил нещо подобно. Как са подготвяно деянието, имало ли е помощ отвън. Затова заръчах на ФБР и министерството на вътрешната сигурност да продължат разследването”, каза президентът.
Жителите на американския град Бостън излязоха по улиците на града, за облекчени от появата на новина за задържането на заподозрения за атентата по време на маратона в Бостън. Тълпите от хора аплодираха полицаите и сътрудниците на силите са сигурност.

В същото време източници съобщиха, че трима души са задържани за разпит в Ню Бедфорд, Масачузетс, във връзка с експлозиите по време на Бостънския маратон. Двама мъже и една жена се разпитват от ФБР по подозрения, че са помагали на втория заподозрян – 19-годишния Джохар Царнаев. Джохар беше задържан, а брат му – Тамерлан Царнаев, беше убит при престрелка с полицията.

Междувременно стана ясно, че през 2011 година Тамерлан Царнаев, един от заподозрените за експлозиите по време на Бостънския маратон, е бил разпитван от ФБР по искане на чуждестранно правителство. Това твърди източник от американските служби. От ФБР са извършили проверка, тъй като е имало опасения, че Царнаев има „екстремистки връзки”. По време на проверката не е било установено нищо нередно. От ФБР са уведомили чуждестранното правителство и са поискали да бъдат информирани, в случай че има развитие на ситуацията.

Във връзка с разследването американският президент Барак Обама е разговарял с президента на Русия Владимир Путин. Обама е изразил благодарността си за помощта от страна на Русия в борбата срещу тероризма след бомбените атаки в Бостън, за извършването на които се подозират двама мъже с чеченски произход. Путин от своя страна е изказал съболезнования за жертвите на атаките по време на бостънския маратон. Двамата са обещали да продължат „сътрудничеството” в борбата срещу тероризма и в сферата на сигурността, гласи изявление на Белия дом.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
9673 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
до №2 и №3

2013.04.21 | 16:18

10
Червени кретени , света е залят от ислямски терористи,които убиват невинни хора в името на извратената им кауза.Ако при следващ атентат загинат ваши близки,интересно какви ще ги дрънкате тогава.

2013.04.22 | 13:59

18
Ne nadcenqvai 4ervenite debili, daje i decata im da izbiqt,pak 6te sa vinovni USA !
Soul

2013.04.21 | 21:01

15
Келеш смотан.... това е само началото "тъп идиот".Тези боклучи са най-виновни за всичко.Те са с промити мозъци...Обявяват война за каквото им хрумне в тъпите глави....После другите им виновни.Само те са праведни, ама нееееееееееее..... Да има повече последователи,като нашия млад герой.Медал за храброст му давам аз.

2013.04.21 | 21:02

17
Америка(usa)под ножа това е неизбежно,възмездието идва американета страхливи.

2013.04.21 | 21:02

16
докато света не се очисти от тази американо-ционистка долна измет в света няма да спрат воините и грабежа на суверенни държави ,на времето големия индустриалец Хенри Форд е казал ,Ако вкарате в затвора ,или в лудницата дето им е мястото 50-ет от най влиятелните евреи по веднага на земята ще спрат воините и ще настане справедливост и благоденствие

2013.04.21 | 20:35

14
alo saita, smenqite starite novini,stiga ste 4akali razre6enie ot moskva !!!!

2013.04.21 | 16:17

8
този паразид уби 4 човека и рани над 150.Мястото на паразита е в ада гуантанамо
джони леш

2013.04.21 | 16:32

13
а тези паразити (америка) убиха милиони каде е тяхното място

2013.04.21 | 16:17

7
А къде е мястото на най-големите паразити от САЩ, цървул недоклатен?!
до 7

2013.04.21 | 16:31

12
Той №6 гербера или седераста , не е виновен, че не може да мисли. Може и да е от платените. Те се делят на две групи 1. промити мозъци 2. платени.

2013.04.21 | 16:30

11
Офф смотан... какви червени, какви зелени, какви сини те гонят бе? Добре, че немаме нефт тука, защото досега да са ни изтрили от картата на земята.. като не разбираш и не ти изнася престани с тия глупости "червени", защото си жалък.. докога света ще търпи тия американци? С какво те са повече от нас? Тъп смотан америкофил си ти бе

2013.04.21 | 16:17

9
а бе вие да не мислите че е така се залагат 50 бомби преди марато в бостън докато е мега пренаселено тва си е цела огранизирана схема и не става ей така , нали и бойко и серегей щеха така да ги убият 20 пъти поне ако така ставаше , бойко секи ден си реже лентички , що не е гръмнало нещо , не е като да нема кой да иска да го убие , тва си е вътрешна работа о в момента ги филмират просто да могат да имат повод за война

2013.04.21 | 16:17

6
Браво Джохар Царнаев! Тва заслужават тия американски боклуци... колко невинни хора убиха, заради тоя скапан бензин... всичко тъпкано ще им се върне!

2013.04.21 | 14:57

5
Не харесвам много американците, заради бъркането им във вътрешните работи на почти всяка страна, но не мога да не сваля шапка в случая на една полиция, която добре си върши работата и пази гражданите си и на един народ, който има доверие в нея и и сътрудничи активно, и не мога да не направя сравнение със ситуацията у нас, където полицията сътрудничи с мафията, обслужва политически интереси и контакта и с обикновения човек е само по полицейските хранилки да събират глобите. Я си помислете, ако вие видите издирван мафиот ще идите ли да съобщите на полицаите, знаейки, че първата им работа ще е да ви изпеят на мафиота. Някой правил ли е жалба за откраднато имущество например, която да е имала някакво друго развитие освен потънала в архива преписка?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини