Всяко четвърто семейство живее под прага на бедност

  • 19 април 2013 12:21

  • 3445
  • 13
Всяко четвърто семейство живее под прага на бедност
©

Границата на бедност през последното тримесечие, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 216 лв. на човек, което показва ръст с 0,5 на сто. Това сочат данни на КНСБ, представени на пресконференция днес.

Според наблюденията на синдиката, поскъпването на основни храни от първа необходимост ще доведе до още по-голямо самоограничаване на разходите на бедните домакинства.

С общ доход на член на домакинство до 310 лв. са 46,2% от домакинствата в страната, или около 3,4 млн. души. От тях под границата на бедност остават все още около 23 на сто от семействата /с общ доход до 216 лв. на човек/ или 1,6 млн. души.

С общ доход от 311 до 566 лв. месечната издръжка на човек са 36,8 на сто от хората или около 2,7 млн. души. Домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живот са около 17% или около 1,2 млн. души.

По данни на синдиката, основен източник на приходи е работната заплата, която формира 52,7% от общия доход на домакинствата, като делът й в структурата на общия доход нараства с 1,7 процентни пункта. Приносът на пенсиите към семейния бюджет е намалял от 30,1 на сто през 2011 г. на 26,7 на сто през 2012 г. Задържат се нивата и от обезщетения за безработни и семейни добавки за деца.

Средната заплата за страната през 2012 г. е 766 лв. по данни на НСИ и отчита реален ръст от 8,4 процента на годишна база. Според КНСБ нарастването на средната работна заплата се дължи на намаление на заетостта. Продължава да се задълбочава диференциацията между средните заплати в отделните отрасли и дейности, в някои от които разликата достига до повече от шест пъти. Това показва висока степен на поляризация на доходите, което предполага задълбочаване на социалните неравенства, посочват от КНСБ.

Наетите на пълно работно време с брутна заплата под 75 на сто от средната за страната са около 28 процента, което означава, че близо 588 хил. от наетите у нас са ниско платени работници с доходи до 558 лв.

България продължава да заема последно място в ЕС по разходи за 1 час труд, за който у нас се плаща 3,7 евро, при 23,4 евро средна цена за Европа. В Румъния за час труд се плаща 4,4 евро, с повече от 10 пъти са по-високи разходите за труд в Швеция /39 евро/, Дания /37,2 евро/ и Белгия /34,6 евро/.

Последвайте канала на

3445 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2013.04.19 | 16:39

4
И какво от това, тази статистика е известна още от преди 10 години, това, че над 60% от населението на България живее на прага или под прага на бедност, нищо ново под слънцето. Трагичното е че бедността по времето на комунизма е била по-малко от 6% (като това са хора които не са искали да работят или са били инвалиди по един или друг начин). Интересно е нали за 20 години бедността е скочила от 6% на 60%...много ми е интересно след още 10 години какво число ще е достигнато...

2013.06.28 | 17:45

13
Бедността по време на комунизма е не е 6% , а 7%.. малка корекция
Илиев

2013.04.19 | 16:31

3
Абе Чернобилската авария не беше съобщена на населението за да вземат хората мерки и да се предпазят, ти смяташ, че биха ти казали какъв е реалния процент на бедност при комунизма ? И какво е можел да си купи човек с парите си като не е бил беден ? Каквото даде партията това е !!! Дали си беден или богат .....
По-скоро

2013.06.28 | 17:45

12
Всяко четвърто семейство връзва някакси двата края.
atas

2013.06.28 | 17:45

11
tezi ot bsp i dr amerika li otkrivat s tova
АТАКА

2013.06.28 | 17:44

10
Въпреки че съз за атака за вас е само бойко,просто това заслужавате прости булгаристанчета.
Пян Гъ

2013.04.20 | 10:39

9
БГ винаги е била зле, включително и при бай Тошо (само че тогава - спрямо останалия соцлагер: спомнете си колите с караваните и надуваемите лодки на чужденците по "магистралата"). Черна PR спекулация е тезата, че положението е зле от 3-4 г. Откакто се помня, е такова. И спасението в БГ винаги е било индивидуално. Другото е ляв популизъм. Който и да вземе властта - все тая, но ще бъде в пъти по-зле, ако са комунистите и турците, които спретнаха и погрома/протестите. Наети от тях хай-тек екипи облъчиха психотронно психически лабилни хора (каквито винаги има) за самоубийствата. Нас ще излъжат, но господ не могат. На тяхната глава ще падне този грях и ще се удават в собствената си помия, която изливат от доста време. JUDGMENT DAY - MAY 12 2013.

2013.04.20 | 10:37

8
Много са надули цифрите.Синидикати! Какво искаш! Винаги са обслужвали властта.

2013.04.20 | 10:37

7
МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ И ПОСЛЕ РЕШЕТЕ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТЕ!!!ПЛАНЪТ КОМУНИСТИТЕ ЗА УНИЩОЖЕНИЕ :Относно БКП да се учреди партия (БСП) дистанцирана от старите и компрометирани социалистически пасиви със запазен контрол върху финансовият ресурс. Изнасяне на държавният капитал в чужбина чрез предприятията второ направление и връщането му под форма на чуждестранни инвестиции. Да създадем удобна и контролеруема опозиция.Водачите и да са предварително утвърдени от специалните служби а лидерите и да са изцяло зависими от нас чрез политическа лоялност физически зависимости или чрез компромати. Ако такива не са констатирани да се изфабрикуват. Населението да се разделя и противопоставя периодически социално икономически политически и етнически. Да се създадат партии и движения отговарящи на изброените профили. Чрез приватизация да се раздаде индустриалният капитал на безценица на наши фирми. Населението да се провокира за участие чрез тай наречените работещи дружества отнасящи се обаче само за предприятия с неизбежна ликвидация. В стопанската сфера да се раздели на територии по интереси които ще се управляват от тъй наречените бизнесмени наложени от нас. Ако някой от тях се опита да влезе в политиката или в чужда територия да се ликвидира а бизнеса му да се оглави от друг. Да се създадат престъпни групи на райони които да контролират търговски територии с цел монопол на пазара създавайки охранителни звена. Ако тези звена изместят центъра на задачата си или решат да се превърнат в икономически субект да бъдат ликвидирани .Да се създаде алтернативен синод с цел компрометиране на църквата .Да се разреши навлизането на секти. Да се отклони вниманието от основните устои на църквата за да може да се ползва материалната и имотната и база без контролно. Медиите да се ръководят от хора които сътрудничат с нас .Добри специалисти но без склонност към анализ създаващи критични интервюта за актуални проблеми но без да се стига до ликвидиране на причината за тези проблеми. Всички закони укази и разпоредби да се формулират така че да нямат точно и прецизно тълкование .Милицията да се увеличи численият и състав за сметка на армията като се използват хора без необходимите им квалификации. Да се работи с лоша материална база и ниски заплати. В армията военно-промишленият комплекс да бъде ликвидиран поетапно. Всички държавни служители да получават ниски заплати .Това специално се отнася за здравните работници просветата и образованието.ЗАМИСЛЕТЕ СЕ КОЕ ОТ ВСИЧКО ТОВА НЕ СЕ Е СЛУЧЕЛО!!!
Пян Гъ

2013.04.19 | 16:31

2
Сега, това, което казваш, е детайлен преразказ на първите 5-6 мин. на филма "Шменти Капели" на Владо Въргала. Лошото обаче е, че не е художествена измислица, а е вярно. В общи линии нещата са настина такива. Цялото зло винаги е идвало и ще продължава да идва от комунистите, ако не им разцепим партията на 12-ти май. Комунизмът (наред с феминизма, хомосексуализма, сектите и т.н.) е терористична, подривна партия на международния банков картел, който има собствена програма за 100-200 г. напред.
много чел

2013.04.19 | 16:30

1
Добре списано от ПЪЛЕН ГЛУПАК!!!! Нищо общо с настоящето!!! ЧЕТИ ПРОГРАМИТЕ НА ПАРТИИТЕ! КЪДЕ НАМЕРИ ПРОЛУКА НА НАЛУДНИЧАВИТЕ СИ ИЗМИШЛЬОТИНИ ,,,,!

2013.04.20 | 10:37

6
Ако пак герб дойде на власт ще вземат от ръцете на хората и тези стотинки!!!!!!
Споко, иде Боко

2013.04.19 | 16:41

5
Потърпете още малко уважаеми сънародници и ще заживеете в невиждан Едем, предлаган от ГЕРБ. Рай без подслушване, без контрабандни цигари, с най-ниски цени на ток, вода, парно, горива, с възможност за невиждан ръст на малкия и среден бизнес, с мощна армия, способна да превземе за 1 ден КНДР, с полиция, която помага на всяка бабичка да пресича улицата, а крадците се предават сами в районното, без нито един безработен (даже ще има 400 000 незаети работни места и ще бъдат предложени на шведи и норвежци), ще се храним само с храни по стандарт "Стара планина", а всяко свободно парченце земя ще бъде обработено и засято, по пасищата ще се разхождат племенни стада и ще сме най-големия износител на селскостопанска продукция. Потърпете братя българи месията Буда се завръща на бял кон, до него е верният му оръженосец ЦвЦв, а придворният бард ВесМар вече е съчинил новият хвалебствен химн!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини