По-малко места в гимназиите, повече кандидати да се учат

  • 18 април 2013 18:50

  • 1261
  • 0
По-малко места в гимназиите, повече кандидати да се учат
©

Важна информация за кандидат-гимназистите и техните родители - в столицата тази година намаляват местата за прием след седми клас в Първа немска и Втора английска гимназия. Целта - обучението по език да стане по-ефективно. Освен това като цяло тази година конкуренцията за гимназиите ще е по-голяма, защото седмокласниците са повече, а местата по-малко от миналата година, съобщи БНТ.

Тази година местата в гимназиите след 7-ми клас са 7 660, а наборът е със 700 деца повече от 2012 г. За по-голямата конкуренция допринася и още един факт - две от елитните гимназии, Първа немска и Втора английска, са решили да намалят паралелките си и те вече ще са не от по 28, а от по 26 деца. Целта била да се насочат ученици към другите по-малко предпочитани училища.

"От гледна точка на качеството на чуждоезиковото обучение е изключително важно особено в подготвителния клас, когато не могат да се делят на групи паралелките, да имат възможност съответно да дават още по-добро качество", категорична е Ваня Кастрева, началник на РИО - София.

Така, за да се учи по-добре езикът, двете гимназии ще приемат по 14 деца по-малко. Другите елитни училища обаче не са се съгласили да намалят броя на децата. Тази година малко са увеличени професионалните в сравнение с профилираните паралелки. Целта е учениците да се насочат към професионалните училища.

"На това изключително много разчитаме - да се даде шанс, да се обхванат децата и от по-крайните квартали в училища, които да им дадат добра квалификация като средни специалисти", каза още Кастрева.

Въпреки всичко, като общ брой профилираните паралелки и тази година са повече - 192 към 94. Ще има и съвсем нови паралелки, свързани най-вече с информационните технологии - Защита на информацията, Информационна сигурност, Цифров дизайн и медии.

Изпитите по български език и математика са съответно на 21 и 23 май, промени във формата на изпита тази година няма.

Последвайте канала на

1261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини