Агенция "Митници" установи нередности в Митница Бургас

  • 18 април 2013 17:54

  • 1275
  • 0
Агенция "Митници" установи нередности в Митница Бургас
©

Агенция "Митници" образува четири дисциплинарни производства срещу митнически служители в Митница Бургас за създаване на условия за манипулиране на данни и за извеждане на акцизни стоки без контрол в данъчен склад Нефтопристанище Росенец на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това съобщи пресцентърът на агенцията.

От началото на февруари в продължение на два месеца митническите служители извършват проверка в данъчен склад Нефтопристанище Росенец за одобряване на точките за контрол и констатиране на съответствието на средствата за измерване и контрол с изискванията на Наредба 3. Поставени са над 900 митнически пломби. Резултатите от извършената проверка показват, че поставените уреди коректно подават информация към системите на Агенция "Митници". На тази база на 11 април 2013 г. на данъчен склад Нефтопристанище Росенец е издаден Акт за съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).

В същия ден обаче, след като в координационния център в Централното митническо управление (ЦМУ) в София е констатирано, че едно от вече поставените устройства работи на тестови режим, служители от ЦМУ проверяват съответното устройство и установяват, че някои от поставените митнически пломби са подменени, други липсват, а метрологични стикери са пробити. По тази причина митническите служители веднага започват проверка на място на всички контролни точки.

Образувано е дисциплинарно производство, по което Дисциплинарният съвет на Агенция "Митници" е констатирал, че между 8 и 12 април тази година действията на митнически служители в данъчен склад Нефтопристанище Росенец по разпломбиране и пломбиране на точки за контрол не попадат в нито една от нормативно предвидените видове проверки. С намесата си служители на Митница Бургас са създали условия за извеждане на акцизни стоки без нормативно изискуемата надеждност и достоверност на данните, предавани към системата на Агенцията. Констатирани са предпоставки за унищожаване, подмяна и манипулиране на документи и са установени документални липси и несъответствия. Установено е неспазване на административни процедури, което създава възможност за манипулиране на данни.

Последвайте канала на

1275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини