Взривяват ТЕЦ "Перник"

  • 18 април 2013 16:18

  • 1416
  • 0
Взривяват ТЕЦ "Перник"
©

В събота ще бъдат взривени комините на ТЕЦ "Перник" и силозите на бившия стоманолеярен завод в центъра на града, съобщи БТА.

ТЕЦ "Перник" е първата топлоелектрическа централа у нас. Тя е построена през 1929 г. с начална мощност от 8000 киловата и е наследник на по-малки електрически централи, действали към мината, уточниха от Държавен архив - Перник. Централата е спряна през 70-те години на миналия век. Оттогава съоръженията се демонтират. В събота ще бъдат взривени двата комина на ТЕЦ "Перник".

Взривните работи ще продължат в близкия стоманолеярен завод "Солидус". Там ще бъдат премахнати три силоза, използвани за складиране на сух пясък за формоване на отливките, уточниха от предприятието.

Стоманолеярният завод датира от 1895 г. като работилница към мините. По-късно става част от първия машиностроителен завод у нас "Струма", а от 1977 г. функционира като самостоятелно предприятие. Спрял е окончателно работа през 2008 г.

Взривните дейности ще се извършат от 14 ч. до 18 ч. Те са съгласувани с ОД на МВР - Перник. Започнала е предварителна подготовка за уведомяване на населението и обезопасяване на района.

Извършването на взривните работи е съгласувано и с представителите на БДЖ, поради близостта на жп. линията.

От полицията предупреждават гражданите, живеещи наблизо, да бъдат по домовете си. "Редно е, когато се извършват взривни работи, да са отворени прозорците и да се сложи платнена преграда, за да няма счупени стъкла", алармира ОД на МВР.

Последвайте канала на

1416 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини