4D ехограф засича увреждания още в утробата

  • 18 април 2013 07:17

  • 10260
  • 0
4D ехограф засича увреждания още в утробата
©

Ново поколение медицински апарат, наричан от специалистите мерцедесът на ехографите, открива увреждания на плода в началния стадий на бременността, като по този начин спестява кръвните изследвания на бъдещата майка, пише "Монитор".

За разлика от класическата двуизмерна ехография 3D/4D ехографията позволява само с едно действие на трансдюсера да се придобие и съхрани информация, от която с допълнителна обработка се получават изображения, непостижими при стандартно сканиране. С новата медицинска техника вече разполагат и някои от големите акушеро-гинекологични болници у нас, както и някои частни, които обаче работят по договор с Националната здравноосигурителна каса.

Качествата на модерната апаратура са много повече от използваната досега, тъй като тя позволява все по-ранното откриване на различни вродени аномалии на плода, включително и вродените изменения на централната нервна система. Чрез нея може да се определят още преди раждането лицевите и сърдечни дефекти, както и установяването на съмнителни белези за хромозомни отклонения, на каквито, например се дължи синдромът на Даун. Освен това с него могат да бъдат засечени бъдещи сърдечни увреждания и дори предразположения за диабет.

Това се дължи на факта, че филтрите на новия ехограф дават много по-чисто изображение, показва детайлни анатомични структури и много по-реалистичен образ. Изследванията с него могат да се осъществяват по всяко време на бременността тъй като няма вредни лъчения.

Освен с 3D/4D ехограф евентуалните увреждания и вродени аномалии на плода се откриват и с традиционните генетични изследвания, които се осъществяват както в Националната генетична лаборатория в София, така за тях се вземат проби и във всяка университетска и голяма АГ болница в страната. Лекарите, които проследяват бременността, препоръчват на бъдещите майки и т.нар. биохимичен скрининг. Той представлява генетично изследване в кръвна проба за оценка на риска за раждане на дете с болестта на Даун, тежки дефекти на гръбначния и главния мозък и коремната стена. Той се извършва само в Националната генетична лаборатория в столицата и не е предизвиква спонтанни аборти, от каквито страхове страдат някои бременни.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
10260 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини