Осъдиха Словения за 50 млн. евро заради отрязана 13-а заплата

  • 17 април 2013 21:23

  • 1010
  • 0
Осъдиха Словения за 50 млн. евро заради отрязана 13-а заплата
©

Затъналата в икономически проблеми Словения бе осъдена да изплати до 50 млн. евро на държавните служители заради премахната 13-а заплата, съобщи АФП.

Според най-висшата съдебна инстанция правителството е нарушило колективните договори за платения отпуск и трябва да възстанови сумата в рамките на 30 дни. Миналата година синдикатът на учителите сезира правосъдието, след като една от правителствените мерки за икономии бе орязването на 13 заплата, предвидена за платения отпуск, на стойност около 670 евро на служител в държавния сектор.

Вътрешният министър Грегор Вирант определи решението на съда като нов удар по публичните финанси на Словения. "Това са допълнителни разходи от 50 млн. евро", каза той по държавното радио.

Словения, която се възприема като следващата страна от Eврозоната като потенциален кандидат за международна помощ, трябва да представи до 9 май пред ЕС план за действие срещу икономическата криза, съобщи миналата седмица премиерът Аленка Братушек. Паралелно с това нейното коалиционно правителство ще представи пред парламента проект за приватизация на едно или две държавни предприятия, което би било положителен сигнал към международните пазари.

В сряда ЕК обърна внимание на Словения и Испания за икономическия им дисбаланс и им сигнализира, че трябва влязат в пътя.

Последвайте канала на

Novini.bg
1010 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини