Платени данъци срещу място в детска градина

  • 17 април 2013 14:25

  • 2141
  • 0
Платени данъци срещу място в детска градина
©

Документ за платени данъци на родителите носи привилегия за прием на децата в детските градини в Пловдив.

Таксата за служебната бележка е 5 лева. Ако и майката, и бащата предоставят такава, шансът за детето им е по-голям. Според родители обаче е странно, че общината събира такси, за да удостовери сама на себе си, че съответното лице няма задължения към служба "Местни данъци и такси", разказва БНТ.

На информационни табла в повечето детски градини са показани документите, които носят предимство при приема на детето. Сред тях е и бележката за платените данъци, която ако и двамата родители предоставят, излиза още 10 лева на семейния бюджет.

Бележката не е задължителна, но носи точки. За единия родител са определен брой точки, ако и двамата имат бележки, носи още точки, обясни Маня Върбанова, директор на ЦДГ "Майчина грижа". С две бележки детето има по-големи шансове от друго, което не е предоставило такива, но все пак те не са задължителни, допълни тя.

Въпросното удостоверение не се издава специално за детските градина, а на общо основание. Затова има и такси, обясниха от общината. Все пак оттам признаха, че реално събират пари, за да удостоверят сами на себе си, че съответното лице няма данъчни задължения. Подобни случаи в администрациите има много заради неработещата все още електронна община, коментира зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

В момента се опитваме да направим този процес автоматизиран с разработването на електронна община. Една от следващите доработки на системата за прием в детските градини е автоматично да обменя информация с ГРАО и данъчните, така че да се опитаме да спестим специално тази такса на родителите, обяви той.

До края на годината в Пловдив се очаква да функционират близо 20 електронни услуги, обещаха от местната управа.

Последвайте канала на

2141 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини