Представители на бизнеса с метали искат промени в НК

  • 16 април 2013 14:36

  • 986
  • 0
Представители на бизнеса с метали искат промени в НК
©

Промени в Наказателния кодекс, с които да се въведе наказателна отговорност и да се увеличат санкциите за незаконните площадки за метални отпадъци и за крадците на метали искат от Българската асоциация по рециклиране /БАР/. Това обяви нейният председател Борислав Малинов, цитиран от БТА.

Причини за исканите законодателни промени са големият брой незаконни площадки и прогнозираното от БАР увеличение на кражбите на метали. От 1198 законно работещи площадки към август 2012 г. заявление за дейности с отпадъци до вчерашния краен срок са подали само 704 площадки. Присъстващи представители на МВР изказаха опасения, че останалите ще продължат дейността си в "сивия сектор" и ще станат "горещи точки" за крадени метали. От БАР предлагат да се въведе наказателна отговорност от една до пет години не само за незаконната търговия, но и за транспортирането на метали.

Според Малинов като терористичен акт трябва да се третира кражбата на релси и кабели, а висока наказателна отговорност трябва да се носи за увреждането на трасета. По-висока отговорност трябва да се носи и при откриването на части от железния път или кабели, смята председателят на БАР.

Представители на МВР уточниха, че скоро ще бъде сформирана широка междуведомствена група от юристи, която ще обсъди исканите промени и ще ги предложи на новото Народно събрание.

Последвайте канала на

986 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини