Симптомите на инфаркта зависят от пола

  • 16 април 2013 10:28

  • 1727
  • 0
Симптомите на инфаркта зависят от пола
©

Медицинските изследвания през последните 40 г. се фокусират предимно върху пациентите мъже. Те най-често са привличани и в клиничните изпитания на нови лекарства. Ново изследване обаче показва, че мъжете и жените боледуват различно, затова при поставянето на диагнозата и при определянето на лечението полът трябва да се има предвид на първо място.

Изследването на екип от Университетската болница в Падуа обхваща 5 области - сърдечносъдови заболявания, рак, чернодробни болести, остеопороза и фармакология, пише "Списание Осем".

Сърдечносъдовите заболявания са свързани с различни симптоми при двата пола. При мъжете обикновено предвестници на инфаркт са болка и стягане в гърдите и изтръпване на лявата ръка. При жените обаче най-често тези симптоми не са ясно изразени, а други - гадене, болка и тежест ниско в корема. При дамите сърдечните атаки са по-жестоки и с по-усложнена картина, а тези симптоми не се разпознават навреме като типични, затова и по-рядко им се правят допълнителни изследвания - на специфични ензими, ЕКГ, коронарна ангиография. При дамите сърдечните атаки са по-остри и свързани с повече усложнения.

Ракът на дебелото черво е най-разпространеният карцином и при мъжете, и при жените. Но нежният пол страда от това заболяване в по-късна възраст и туморът е локализиран на различно място. Жените по-добре се повлияват от лекарствата. Полът има значение и за успеха на химиотерапията не само при рак на дебелото черво, но и на белите дробове и на кожата. Т.е. от това дали си мъж или жена, зависят в значителна степен и шансовете за оцеляване и удължаване на живота при тези заболявания.

Гените и хормоналните нива при жените пък са основен рисков фактор, що се отнася до хроничния хепатит С. Остеопорозата се възприема като типично женско заболяване, но засяга и мъжете. При тях обаче или не се диагностицира навреме, или се подценява, затова мъжете по-често загиват от усложненията, съпътстващи костни счупвания заради остеопороза.

Двата пола се повлияват различно и от някои лекарства, например аспирин. Различията в действието и страничните ефекти се дължат на вариращи спрямо пола обмяна на веществата, телесна структура, скорост на усвояване и изхвърляне на химичните вещества и фундаментално различния хормонален статус.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1727 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини