Офшорни зони се съгласиха да издадат българи на НАП

  • 16 април 2013 07:40

  • 4157
  • 1
Офшорни зони се съгласиха да издадат българи на НАП
©

Няколко офшорни територии са изпратили писма до българските данъчни власти, с които предлагат на София сключването на споразумения за обмен на информация. Това съобщиха за “Труд” от Националната агенция за приходите, съобщава Труд.

Засега предложения са направили Сейшелските острови, Гърнси, Джърси и остров Ман. Ако се стигне до подписване на двустранен договор, при данъчни разследвания България ще може да иска данни за банковите сметки и операции на конкретни лица.

В последните години Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) наложи модела на включване на клауза за обмен на банкова информация в данъчните споразумения между държавите. Това се случва най-вече в рамките на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели, в който участват 120 държави и територии (с изключение на България).

Част от тях са известни като “данъчен рай”, като например Ангила, Британски Вирджински острови, Аруба, Бахрейн, Барбадос, Антигуа и Барбуда, Белиз и др. Всяка година в рамките на форума се правят оценки на юридическата и административната рамка за прозрачност и обмен на информация на над 80 юрисдикции. Тази оценка е по-висока, когато имат споразумения за обмен на информация с повече държави. Вероятно това е причината за активността на офшорните юрисдикции за сключване на двустранни споразумения.

“Сключването на спогодба за избягване на двойно данъчно облагане с офшорна зона би било смешно, но евентуално споразумение за обмен на информация е доста разумна и изгодна за България стъпка.

Затова започваме да работим по предложенията”, казаха от НАП. Оттам обаче уточняват, че най-вероятно ще минат години, преди подобни разпоредби да заработят на практика. Оптималният срок за сключване на обичайна данъчна спогодба например е две години.

Последвайте канала на

Novini.bg
4157 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
:)

2013.04.16 | 21:31

1
Slavii Trifonooov

Добави коментар

Водещи новини