$15 млрд. "в куфарчета" изтекли от България

  • 12 април 2013 21:37

  • 2060
  • 1
$15 млрд. "в куфарчета" изтекли от България
©

$15 млрд. "в куфарчета" изтекли от България в периода 2001-2010 г. както към офшорни дестинации, така и към големи финансови центрове като Лондон, Париж и Ню Йорк. Това обяви пред БНР Кларк Гаскоан от организацията "Глобъл Файненшъл Интегрити".

В доклад на организацията се посочва, че за тези 10 г. от страната са изнесени нелегално над $15 млрд. Пари изтичали и към страни като Кипър, Малта, Латвия, Швейцария и Лихтенщайн. Преди дни руското издание РБКДейли посочи друга цифра - над $37 млрд.
"Нека поясня, че имаме различни критерии по отношение на нелегалните парични потоци. Те са повече и по-малко консервативни", обяснява Гаскоан. "Според по-консервативните от България са изтекли $15,85 млрд. Ние по-скоро залагаме на това число. По-малко консервативният критерий сочи близо $40 млрд. В тях обаче вероятно се включват и легалните парични потоци - казва служителят на организацията. - При по-консервативния метод включваме повече форми на нелегални парични трансфери, като например преноса на пари кеш през граница в куфарчета", посочва той.

"Много от потоците бяха улеснени от международната финансова система - данъчния рай, тайната на влоговете в страни като Швейцария, Кипър, Лихтенщайн, Британските Вирджински острови и дори места като Великобритания и САЩ, където лесно могат да се създават фирми фантоми и в тях да се прехвърлят пари от страни като България", обяснява още Гаскоан.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2060 1

Коментари 1

Добави коментар
ВЯРА

2013.04.14 | 10:28

1
НЕ гласувайте за ГЕРБ, БСП,ДПС, Кунева-НДСВ и новоизлюпини портийки/губят се гласовете ви/ защото този път ще затриете България. Само с бюлетина №14- АТАКА. знаете,че ГЕРБ не могат да имат мнозинство за да управляват сами и ще се коалират с турската партия ДПС, това ли искате....

Добави коментар

Водещи новини