Новото строителство спестява по 100 лв. от сметката за топлоенергия

  • 11 април 2013 08:29

  • 1787
  • 0
Новото строителство спестява по 100 лв. от сметката за топлоенергия
©

Зимата отмина, но все още фактурите за парно и ток ни стряскат. Един от вариантите да си намалим сметките за отопление е да санираме старата си панелка. Другият - да заложим на новите строителни технологии. Оказва се, че благодарение на тях могат да се спестят средно с около 100 лв. на месец от сметката за топлоенергия, предаде БНТ.

Австрийско проучване сочи, че ако намалим температурата в дома си с 1 градус, това може да понижи с до 10% енергийния ни разход.

Най-често използваният метод за пестене на топлоенергия е чрез саниране на старите панелки. Според повечето фирми то намалява загубата на топлина с около 75%. Когато обаче изолацията е само на част от апартаментите в сградата, топлината отива и към неизолираните стени на съседите. Причината - свойството на бетона да бъде топлопроводник. Все пак всеки спестен градус е от полза.

"Един градус намалена температура вътре, в помещенията, дава икономия от 6% от употребената енергия за отопление", твърди Аспарух Делев.

От прозорците и вратите към терасите се отчитат най-големи топлинни загуби. За да се намалят значително, решенията варират от обикновени щори до така наречените стъкла „четири сезона".

Все пак кражбата на топлоенергия от недобросъвестни съседи си остава основният фактор, който качва месечните сметки за парно. Вече има жилища, в които е почти невъзможно уредите да се манипулират и дават възможност за индивидуално отчитане.

"В тази сграда 7 лв. е средната сметка на апартамент, който не ползва централното топлоснабдяване. Това са разходите за общи нужди. Тук са включени и всички загуби. Тук са включени и всички злоупотреби, кражби от съседи", дава пример Аспарух Делев.

По закон всяка нова сграда има енергиен паспорт, в който е изчислена теоретично необходимата енергия за сградата. Проучванията показват, че за една и съща площ при панелните жилища се изразходва около два пъти повече енергия.

Последвайте канала на

1787 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини