Бивш министър на китайските железници бе обвинен в корупция

  • 10 април 2013 16:48

  • 906
  • 0
Бивш министър на китайските железници бе обвинен в корупция
©

Бившият министър на китайските железници Лю Чжъцзюн бе обвинен днес във вземане на подкупи и злоупотреба с власт, предаде АП.

Това се случва две години, след като той бе уволнен от поста си. Според съдебен говорител прокуратурата е внесла днес съдебния иск срещу Лю. Той обаче не посочи кога ще започне процесът. Лю бе назначен на поста министър на железниците през 2003 г. и бе уволнен през февруари 2011 г. заради неуточнени дисциплинарни нарушения. Той също така бе отстранен от длъжността му на партиен шеф в министерството. Според обвинителния акт Лю е обвинен, че е използвал статута си на държавен служител, за да облагодетелства други и че е приел огромни финансови стимули, съобщава Синхуа. В документа също така се посочва, че злоупотребите му със служебно положение са нанесли огромни финансови щети на държавата. Случаят е едно от най-големите разследвания за корупция и хвърля светлина върху подкупничеството в китайските железници, отбелязва АП.

Лю ръководеше бързото разрастване на мрежата от високоскоростни влакове в Китай, която се превърна в най-голямата в света. След уволнението му и фаталната катастрофа с влак-стрела през юли 2011 г., при която загинаха 40 души, правителството се отказа от амбициозните планове за разширяването й.

Последвайте канала на

БТА
906 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини