Ал Кайда възкреси свой лидер

  • 10 април 2013 11:36

  • 916
  • 0
Ал Кайда възкреси свой лидер
©

Организацията "Ал Кайда на Арабския полуостров" (АКАП) разпространи в интернет аудиопослание от втория човек в йерархията си, саудитеца Саид ал Шехри, обявен от йеменските власти за мъртъв, съобщи днес американският център за наблюдение на ислямистки сайтове SITE, цитиран от АФП.


Според SITE близо 15-минутното послание е придружено от нова снимка на саудитеца, за когото йеменските власти неколкократно съобщиха, че е мъртъв, за последен път - на 25 януари. Няма ясна индикация за датата, на която е записано съобщението. В основната част от посланието си Шехри отправя нападки към саудитските власти, че са позволили, както смята той, на американците да атакуват от саудитска територия "правоверните в Йемен". Трябва да се освободим от режима на Ал Сауд със всички средства , казва той. Шехри има предвид нападенията срещу Ал Кайда в Йемен с американски безпилотни самолети, които, според него, използват саудитски бази. Той споменава и протестите в Саудитска Арабия с искане да бъдат освободени свързани с Ал Кайда затворници, но без да уточни дата. Последните протести от този вид се състояха през март.

На 25 януари йеменските власти обявиха, че съоснователят на АКАП Шехри е починал от раните си, получени при антитерористична операция на 28 ноември 2012 г. в провинция Саада. От АКАП нито потвърдиха, нито отхвърлиха твърдението. Саудитска Арабия също не потвърди смъртта на Шехри. АКАП, ръководена от йеменеца Насер ал Уайши, е създадена през януари 2009 г. при сливането на саудитския и йеменския клон на Ал Кайда.

Последвайте канала на

БТА
916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини