Образуваха дело в Македония срещу съдията по мегапроцеса "Октопод"

  • 08 април 2013 19:44

  • 1184
  • 0
Образуваха дело в Македония срещу съдията по мегапроцеса "Октопод"
©

Постановление за образуване на наказателно производство срещу съдия Румяна Ченалова е пристигнало миналата седмица от Македония в министерството на правосъдието, предаде специализирания сайт "Правен свят".

Няма обаче повдигнато обвинение, предаде БТВ. От 2004 г. македонските власти водят разследване срещу Ченалова, по онова време адвокат, за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния холдинг "Македония табак".

Тъй като Ченалова все още е с адресна регистрация в Стара Загора, то министерството на правосъдието е пратило поръчката в тамошния районен съд. Според македонското законодателство, обаче, Ченалова има срок, в който може да обжалва постановлението за образуване на дело срещу нея. Срещу Румяна Ченалова от 2 години в Македония се води разследване за източване на милиони. В Етичната комисия на Висшия съдебен съвет обаче не е получен пълният текст на поръчката, а само нейния номер.

На днешното си заседание Етичната комисия е разгледала и друг сигнал, този път срещу заместник-председателя на СГС Петя Крънчева по повод информацията за антидатирани от нея дела. В комисията са постъпили и два акта на Инспектората на ВСС - единият е от 2011 г. и за резултатите от проверката на цялото Наказателно отделение на СГС, а другият е конкретно за съдия Крънчева.

Комисията е решила да изиска от прокуратурата пълната информация за проверките по сигналите срещу Крънчева за антидатираните дела. ВКП е проверявал няколко сигнала срещу Крънчева, но всички проверки са прекратени, защото не били установени данни за нарушение.
 

Последвайте канала на

1184 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини