Дунав мост затворен за тирове поне месец

  • 08 април 2013 17:27

  • 1315
  • 0
Дунав мост затворен за тирове поне месец
© Булфото

Дунав мост ще бъде затворен за тежкотоварни автомобили над 10 тона поне за месец. Това каза в Русе Георги Златев, директор на дирекция "Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства" към агенция "Пътна инфраструктура" по повод образувалия се в нощта срещу неделя отвор до една от дилатационните фуги в едното пътно платно, чийто размер е около метър на 50 см.

Заедно с експерти от централната администрация и института по пътни технологии Георги Златев пристигна от София, за да се установи какви са разрушенията по моста, докъде са достигнали като площ, и да се предприемат действия в две основни направления. По думите на Златев първото е да се уточни какъв ще бъде типът на ремонта. Той обясни, че съвместните българо-румънски срещи, които се правят периодично, имат за цел да установят състоянието на съоръжението и да се планират съвместни ремонти.

През лятото от румънска страна е планирано да започнат ремонтни дейности. Второто направление е да се помисли дали би могло да се реализира в един кратък период междинен ремонт, което да позволи възстановяване на движението. "Към момента единственото, което можем да препоръчаме на шофьорите на камиони над 10 тона е да ползват съседните гранични пунктове с Румъния", заяви Златев. Той обясни, че значително е увеличен трафикът като брой автомобили и натоварването на моста през годините. Има вече огромни машини, които превозват 30 и повече тона, а самото съоръжение, което е на 60 години, е смятано на нормативен товар от 13 тона. Отделно, самият мост като цяло е достигнал до един етап, в който се наблюдава т.нар. "умора на материала".

"Ще положим всички усилия да възстановим движението в най-кратък срок - от 3-4 седмици. Разрушенията са в бетоновата част, а бетоновите работи изискват специални температурни режими", обясни Златев и допълни, че мостът няма да бъде затварян напълно, като има осигурена сигнализация и пропускателен режим за безопасност. Златев каза още, че основен ремонт на моста може да се очаква, когато бъде разтоварено движението с пускането на Дунав мост 2.

Зам.-областният управител на Русе Андриан Райков заяви, че съвместно с Гранична полиция, шофьорите на тирове, които изчакват край Русе, където се е образувала опашка от 5 км, ще бъдат информирани да се пренасочат към други румънски гранични пунктове. Валентин Бянов - председател на Съюза на товарните превозвачи, обясни, че проблемите със затварянето на Дунав мост за тежкотоварни автомобили над 10 тона ще бъдат много големи. По думите му с около 200 евро ще се оскъпи преминаването на един тир през ферибот за Румъния, а дори и малко повече, ако трябва да направи 400 км обиколка и да мине през Добрич за Констанца, за да стигне до Букурещ, например.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини