2600 малки язовири цъкат като "водни бомби"

  • 08 април 2013 06:17

  • 1207
  • 0
2600 малки язовири цъкат като "водни бомби"
©

Макар и пълни, 243-те държавни язовира са под контрол, а рисковите се следят на всеки час. Проблем обаче остават 2600 малки общински и частни водоема, към които централната власт няма отношение.

Операторите и собствениците им решават дали да ги изпускат и би трябвало да се грижат за техническата им изправност. Но именно те създават опасност от наводнения при преливане на големите водоеми. Почти 76% от капацитета на 52-та големи и значими язовира в страната е запълнен. Някои от съоръженията са на сантиметри от преливане, пише Труд.

Други вече преливат или се изпускат контролно, за да имат свободен капацитет при евентуални валежи или топене на снеговете. За малките водоеми обаче обобщени данни няма. От екоминистерството обясниха, че в рисковите общини кметовете са предупредени да освободят капацитет в язовирите си. Причината е, че именно те биха създали проблем при евентуална "висока вълна" от изпускането на големите водоеми.

Тъй като са малки, те се пълнят бързо и могат да прелеят за часове. Затова е важно преливниците и стените им да са в добро техническо състояние, а нивото на водата да се следи често. Дали това се случва обаче не е ясно. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което трябваше да събере данни за малките язовири, така и не отговориха дали имат подобна информация за тях.

Ред в собствеността, експлоатацията и техническото състояние на малките водоеми трябваше да се въведе спешно още преди година. Тогава язовирче с неизяснена собственост заля харманлийското село Бисер, а 10 души загинаха. Последваха обещания МРРБ да направи регистър на всички водоеми в страната, а безстопанствените общински язовири да преминат в ръцете на държавата, за да е ясно кой носи отговорността за тях.

Обещанията трябваше да станат реалност чрез спешни промени в Закона за водите. Измененията бяха написани и внесени в парламента през пролетта на 2012 г. Междувременно претърпяха няколко поправки по инициатива на депутатите. Хвърлянето на законопроекта за водите в кошчето беше отчетено като пропуск и от бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.Така въпросът за контрола на язовирите остана нерешен. Времето ще покаже дали той ще е приоритет за новата власт. Или не дай боже, някоя нова трагедия.

Последвайте канала на

Novini.bg
1207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини