1345 кандидат-студенти на изпит по литература в СУ

  • 07 април 2013 10:27

  • 2503
  • 2
1345 кандидат-студенти на изпит по литература в СУ
©

"Геройство и срам в "Епопея на забравените" и "Съпоставете цитатите и осмислите в тях проблемите: "Не оставяй да изстине буйно сърце на чужбина" и "Ти не ме оставяй да загина, Господи, преди да съм живял" са изтеглените теми на предварителния кандидат-студентски изпит по литература в СУ "Свети Климент Охридски".

Кандидат-студентите имат право да избират между „Геройство и срам в "Епопея на забравените" на Иван Вазов от цикъла „Епопея на забравените" или по есето, което е от цитати на Христо Ботев („Не оставяй да изстине буйно сърце на чужбина" от „Моята молитва") и Атанас Далчев ( „Ти не ме оставяй да загина, Господи, преди да съм живял" от „Молитва").

Първата тема бе изтеглена от Ангел Острянов от София, а втората - от Лазарина Николова в Зала 65 на Софийски университет. На днешния предварителен изпит по литература се явяват 1345 кандидат-студенти.

Студентите в залата реагираха със смесени чувства.

Основните изисквания са да се познава материалът, кандидат-студентите да притежават умения да конструират текст, да интерпретират и да са грамотни, заяви след изтеглянето на темите доцент Иван Иванов - председател на Изпитната комисия.

По думите му в различните кандидат-студентски кампании студентите правят различен избор относно на кой вариант да заложат. Не искам да отговаря категорично, защото не е приятно да го кажа, но нивото на кандидат-студентите в последните години определено пада, призна Иванов.

Според него все по-рядко се срещат по-широки литературно-исторически познания върху съответните епохи. В крайна сметка обаче пропуските са в подготовката или така казано във все по-малкото познаване на литературата, а всичко останало са детайли, заключи той.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2503 2

Коментари 2

Добави коментар
Емо

2013.04.07 | 18:54

2
"...Основните изисквания ... и да са ГРАМОТНИ..." Култово!!!
adssad

2013.04.07 | 14:55

1
1vata tema e v pyti po-dobra ot 2rata (citatite) .

Добави коментар

Водещи новини