В Македония се провежда втори тур на местните избори

  • 07 април 2013 06:54

  • 881
  • 0
В Македония се провежда втори тур на местните избори
©

Днес ще се проведе втори тур на местните избори в Македония. Изборният процес ще започне в 7:00 часа и ще приключи в 19:00 часа.

От общо 80 общини втори тур ще има в 29, както и в град Скопие. Втори тур ще има в Арачиново, Берово, Битоля, Богданци, Бървеница, Бутел, Велес, Врапчище, Гостивар, Дебарца, Делчево, Гьорче Петров, Йегуновце, Кавадарци, Карбинци, Карпош, Кочани, Куманово, Лозово, Могила, Ресен Старо Нагоричане, Струга, Студеничани, Теарце, Тетово, Центар, Чаир, Чешиново-Облешево и Скопие. В Струмица ще се проведе повторно гласуване на първия тур в три избирателни секции. Повторно гласуване ще има и в една избирателна секция в община Долнени.

В първия кръг на изборите най-много гласове спечели управляващата ВМРО-ДПМНЕ, която спечели кметските избори в повечето общини в страната. В албанския политически блок победител е Демократичния съюз за интеграция.

Местните избори в Македония бяха от особено значение за Кичево, където за първи път е избран кмет албанец. Причина за това са влезлите в сила промени в закона за административното деление, съгласно които четири общини с предимно албанско население се присъединяват към Кичево. Това беше причина двете най-големи македонски партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да се явят в коалиция в Кичево и Струга, за да не бъде избран кмет албанец.

Въпреки усилията обаче кандидатът на ДСИ спечели в първия тур. Според македонски медии ДСИ е успяла да мобилизира албанските изселници, които пристигнаха със самолети да гласуват в Кичево. Подобна схема обаче подготвя македонската общност в Швейцария, която организира чартърни полети за изборите в Струга, където кандидата на македонските партии Владо Кочовски ще се изправи пред кандидата на Демократическата партия на албанците. Очаква се решаващи да бъдат гласовете на партия ПЕИ, съставена от македонци-мюсюлмани.

Последвайте канала на

Весела Найденова
881 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини