Барак Обама забърка сексистки скандал (видео)

  • 06 април 2013 08:03

  • 2287
  • 0
Барак Обама забърка сексистки скандал (видео)
©

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият се извини на топ юристката на Калифорния за това, че я нарече "най-добре изглеждащият главен прокурор в страната" по време на вечеря за набиране на средства, на която двамата присъстваха тази седмица, предаде АП.

Политически некоректният комплимент предизвика незабавно буря от коментари в социалните мрежи. Някои го определиха като пример за пречките, с които все още се сблъскват американските работещи жени, дори обвиниха президента в сексизъм, други гадаеха как ли е реагирала първата дама. Обама беше критикуван по-рано тази година, че е подбрал преобладаващо мъжки екип от съветници за втория си мандат. Говорител на Камала Харис заяви, че тя е имала страхотен разговор с президента и силно го подкрепя, но не каза дали тя приема извинението. Обама се извинил по телефона в четвъртък вечер, съобщи прессекретарят на Белия дом Джей Карни. Президентът й се обадил, за да се извини за смущението, предизвикано от коментара му, каза Карни, като добави, че той "не е искал в никакъв случай да омаловажи професионалните постижения или способностите на главния прокурор и напълно признава предизвикателството, пред което жените продължават да са изправени на работното си място и че не бива да бъдат преценявани по външния си вид".

На събитието в Силициевата долина по-рано през деня Обама предизвика смут, като каза, че Харис "изглежда е най-привлекателната главен прокурор в страната", след като я похвали, че е "умна, предана и корава - точно каквото се очаква от всекиго, прилагащ закона". Харис присъстваше на купона и говори пред публиката преди президента. И Карни, и нейният говорител подчертаха, че Обама и Харис са дългогодишни приятели.

Двамата взаимно са се подкрепяли в своите кампании на предишни избори. Познавачи я описват като женски вариант на Обама заради сценичното й присъствие и понеже също като него е от смесена раса.

Последвайте канала на

БТА
2287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини