Половин милион българи страдат от хронична обструктивна белодробна болест

  • 04 април 2013 14:51

  • 1905
  • 0
Половин милион българи страдат от хронична обструктивна белодробна болест
©

Близо половин милион българи страдат от хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, но голяма част от тях не са диагностицирани и не знаят за заболяването си. Това обяви доц. Явор Иванов, председател на Българското дружество по белодробни болести, цитиран от БТА.

Лекарят изрази тревогата си, че само 80 000 от тези болни се лекуват. Една трета от пушачите развиват ХОББ, а 50% от подрастващите пушат, което е твърде обезпокоително за следващото поколение, каза още той.

Всеки пети, болен от ХОББ, развива рак на белия дроб. Очаква се до няколко години ХОББ да бъде една от основните причини за смърт в световен мащаб след сърдечно-съдовите и мозъчните заболявания и травматизмът.

Рисковите фактори за развиване на заболяването са наследственост, тютюнопушене, изгаряне на биогорива, замърсен въздух и инфекции, каза доц. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести във Военномедицинска академия. По думите му, електронните цигари, които все повече ползват българите, са "измама", тъй като съдържат никотин и други канцерогенни вещества и рискът от развитие на онкологично заболяване е същият, както и при пушене на обикновени цигари. Доц. Костов уточни, че никой не контролира дали електронните цигари съдържат точно толкова никотин, колкото е указан на опаковката им, като посочи, че съществува съществен риск пристрастяването към тютюнопушенето да се увеличи.

Преките разходи за лечение на ХОББ в ЕС са 38,6 милиарда евро годишно, каза още доц. Костов.

Последвайте канала на

1905 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини