Шефът на НЗОК: 40 млн. лв. не могат да бъдат скрити като една баничка

  • 03 април 2013 16:18

  • 1466
  • 0
Шефът на НЗОК: 40 млн. лв. не могат да бъдат скрити като една баничка
© Булфото

Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков смята, че отнасянето в съда на въпроса с 40-те милиона лева от надсъбрани здравни вноски е най-правилното.

На въпрос на журналисти - къде са 40 милиона лева от надсъбрани здравни вноски, заради които Български лекарски съюз води дело срещу НЗОК, д-р Пламен Цеков, управител на НЗОК каза - можете ли да допуснете, че 40 милиона могат да бъдат скрити като една баничка. Това няма как да стане.

„НЗОК е обществена институция и подлежи на контрол от всички оторизирани държавни органи и няма как никой от НЗОК да злоупотреби с тези средства. Аз имам усещането, че това е внушението, което се опитва да се направи. В закона ясно е разписано, че можем да харчим това, което се гласува от Народното събрание като бюджет. Всичко, което е надсъбрано, може да се харчи с разрешение на Надзорния съвет. Това се случи миналата година – 10 млн. ни бяха необходими, разплатихме с тези средства. Останалите средства остават в счетоводния баланс на Касата, но ние нямаме законното право да го пипаме. Тоест имаме ги парите, те са там по сметка на НЗОК, но ние няма как да ги харчим. Обясних го няколкократно. Най-добре стана, че въпросът ще отиде в съда, защото там ще отидат експерти, които ще могат ясно и аргументирано да обяснят това, и веднъж завинаги да сложим край на този въпрос. Лично за мен - няма никаква драма”, обясни д-р Пламен Цеков.

Споделям идеята Националният рамков договор (НРД) да се сключва за срок от 5 години, каза още той. „Плюсовете са, че няма всяка година да губим по 2 месеца и да препрочитаме стари текстове, да се питаме трябва ли те да останат или не, след като е категорично ясно, че те трябва да бъдат там. Трябва да се правят анекси към точно определени моменти, защото всяка година има нещо ново, нещо специфично. Споделям тази теза”, посочи д-р Цеков. Той обясни, че на заседание на Надзорния съвет на НЗОК вчера е решено Касата да плаща за койлове в рамките на 10 хил. лв. на пациент, за около 50 пациента.

„Миналата година са направени 5 - 6. Ние сме заложили 50. Възможностите на финансите ни са такива. Ако се налага да търсим допълнително средства, ще потърсим възможности. Досега Касата не е заплащала койлове. За първи път правим това”, поясни д-р Цеков.

Последвайте канала на

1466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини