Внесоха в съда обвинителния акт за взривовете край Петолъчката

  • 03 април 2013 11:51

  • 789
  • 0
Внесоха в съда обвинителния акт за взривовете край Петолъчката
©

Окръжна прокуратура Ямбол внесе в съда обвинителния акт срещу двамата обвиняеми за взривовете край Петолъчката. Това заяви на пресконференция окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев.

Очаква се до месец да бъде насрочена и дата на делото. Наблюдаващи прокурори по делото са Георги Ханджиев и Милен Божидаров. Пред съда ще се изправят собственикът на „Берета Трейдинг” Десислав Делев и изпълнителният директор на фирмата Иван Пеев. Те са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, които се изискват по закон. Заради неспазване мерките за безопасност и сигурност е допуснато взривяване, което е причинило смъртта на трима работници и три телесни повреди други работници. Материалите по делото са 33 тома, разпитаните свидетели са близо 200 души, три ДНК експертизи, три съдебно-медицински експертизи и комплексна технологична експертиза. Делото ще се гледа в Районен съд-Ямбол. Обвинението предвижда наказание от 3 до 10 години и представлява особено тежък случаи, каза още Ханджиев. На 5 юни миналата година взривове избухнаха в склад за утилизация на боеприпаси на фирма „Берета Трейдинг” в местността „Мараш” край Петолъчката. Загинаха трима от работниците, а десетима бяха ранени. Взривната вълна нанеси щети на стотици сгради в близките села.

Междувременно жителите на най-пострадалото село – Лозенец, излязоха с подписка срещу контролираните взривове, които се извършват от няколко месеца в района. Заради исканията на хората от фирмата, извършваща взривовете, е потвърдено, че ще се намалят дните, в които се извършват контролираните взривни дейности – до 3 дни в седмицата. Ще се намали количеството на едновременно взривяваните боеприпаси и използваното количество взривно вещество. Постигната е договореност скоро в селото да се проведе събрание за разясняване работата по контролираните взривове и предприетите мерки за осигуряване спокойствието на хората. Към 1 април 2013 г. от общо 230 дка фирмата е предала 123 дка окончателно прочистени и проверени със специални детектори. Предстоят за прочистване още 107 дка.

Последвайте канала на

789 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини