Протест на медици в Лом

  • 02 април 2013 18:46

  • 2087
  • 0
Протест на медици в Лом
©

Вече трета седмица продължават протестите на лекарите от Многопрофилната болница за активно лечение "Свети Николай Чудотворец" в Лом. Тяхното недоволство е по повод решението на Общинския съвет в града за освобождаването на управителя на здравното заведение д-р Васил Милутинов, предаде БНТ.

Това срещна неодобрението на лекарите, които започнаха подписка за оставката на кмета на Лом и на председателя на общинския съвет. Всеки ден лекарите протестират пред сградата на общината.

Д-р Милутинов бе освободен след като изнесе данни за нарушения и неизгодни договори, сключени от предишното ръководство на здравното заведение. В момента болницата се управлява от прокурист.

За една година в здравното заведение бяха уволнявани и назначавани двама управители и двама временно изпълняващи длъжността "прокурист". Лекарите недоумяват защо се е стигнало до тук, след като са били една от най-добре работещите общински болници у нас.

По думите им, те са започнали протестите с искане за оставката на кмета заради политическа намеса в работата на здравното заведение. Според един от бившите управители сега никоя държавна институция не се интересува от своеволията, които се извършват тук.

Никой не иска да се задейства, за да вразуми действията на тези общински съветници, каза д-р Васил Милутинов.

Нито една общинска власт досега, а аз помня, защото повече от 30 години работя в тази болница, не се е месила така грубо и безцеремонно, обяви Людмил Кирилов, зам.-управител на МБАЛ - Лом.

Мисля, че това положение в болницата е недопустимо, заяви Деляна Костова, гл. сестра в болницата.

Предварителна проверка за самоуправство срещу кмета Иво Иванов е разпоредила прокуратурата. Разследването е по повод на постъпила жалба от досегашния управител д-р Милутинов и от главния счетоводител на болницата, че незаконно са били запечатани кабинетите им. Кметът увери, че защитава единствено интересите на жителите на общината. "Ломската болница е търговско дружество със 100% общинско участие. Аз, като кмет на общината, изпълнявам решенията на общинския съвет, който е принципал на търговското дружество", каза той.

Според председателя на общинския съвет в Лом, решенията на общинските съветници не са свързани с политически интереси.

Общинските съветници са от различни политически сили, така че няма как да се коментира тук политически сили и икономически интереси, обяви Стефан Панталеев - председател на Общинския съвет.

Лекарите обаче са мнение, че има политическа намеса и ще продължат да търсят правата си.

Последвайте канала на

2087 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини