Янев: Синдикалистите имат проблеми с доказване на имуществото си

  • 02 април 2013 15:37

  • 2643
  • 9
Янев: Синдикалистите имат проблеми с доказване на имуществото си
©

Представляващите работодателските и синдикални организации имат тежки проблеми с тяхното имущество и доказване на произхода на това имущество и затова така остро възразяват срещу Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Това каза на пресконференция лидерът на РЗС Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия,.

Повод за пресконференцията е позицията на синдикалните и работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество относно закона за публичност на имуществото.

Янев подчерта, че промените в закона, които бяха приети в края на предходния парламент по инициатива на РЗС, засягат само членовете на управителните и контролните органи, а не на членовете на съответните организации.

„НСТС решава изключително важни теми, определят основните параметри на жизненото равнище по отношение на доходите. Не може за тези хора, които решават съдбата на доходите за целия народ, ние да не знаем нищо за техните доходи. Работодателите и синдикатите по принцип са на две различни страни. В момента са прекрачили барикадата и са се прегърнали, за да правят отпор срещу закона за публичност на имуществото”, коментира Янев.

Нима синдикалните лидери в страните-членки на ЕС са със скрити доходи? Не може 23 години да има свещени крави на прехода, подчерта той.

„Скритите цели на тази съпротива срещу закона се коренят в нещо, което те не смеят да кажат в прав текст и на глас. Не смеят да кажат, че ако техните доходи излязат в регистрите на Сметната палата, ще възникнат въпроси за данъчните им декларации. Ще стане ясно, че имат достъп до нерегламентирани преговори с правителството, за които обществото нищо не знае”, посочи Янев. Синдикалните организатори играят важна политическа роля и те трябва да обявят своите доходи, каза Янев.

Нямаме ни най малко съмнение, че може да бъде открит противоконституционен текст в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, каза лидерът на РЗС. Янев заяви, че дори да има подадена жалба до Конституционния съд, до 9 април всички посочени в закона трябва да подадат встъпителни декларации за доходите и имуществото си. Ако не го направят, ще има организирано бламиране на действащ закон, което не се е случвало досега, коментира той.

„Призоваваме президентът да не се поддава на внушения и да изпадне в плен на няколко икономически групировки, които го заставят да сезира Конституционния съд”, заяви Янев. Той припомни, че КС може да бъде сезиран от тримата първи в съдебната система само с пленум, което е трудно да се случи. Другата възможност е омбудсмана да сезира КС, но той има ограничени възможности.

„Ако президентът сезира КС, той ще докаже, че служи на тези групировки, а не на обществото, защото ще стопира възможността да излязат в публичното пространство доходите на шефовете на ЕРП-ата. Тези шефове, които получават месечни заплати от 30 000 до 70 000 лв.”, заяви Янев.

Последвайте канала на

2643 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
desen

2013.04.09 | 10:13

9
за това е напълно прав Яне
Ivajlo Dichev

2013.04.09 | 08:49

2
Нали работодатели и синдикати винаги контра.Някога в завода директора и синдикатите все се караха при КТД.Аз и съседа ми сме част от народа и не ни питат какво решават премиера и НСТС.Съгласна съм за това,но защо да не знаем техните доходи.Ако се страхуват за живота си, да бъде със защитена парола частта за дохода.t
Samuilov

2013.04.09 | 10:13

8
"..че ако техните доходи излязат в регистрите на Сметната палата, ще възникнат въпроси за данъчните им декларации.."

2013.04.09 | 10:12

7
Истината, дори да излезе от устата на курва, пак си е истина.
гост

2013.04.09 | 10:12

6
няма ли кой да поиска яне, да обяви колко крепостни хора от цялата страна му работят на семейната ферма и по колко им плаща, ако въобще им плаща. добре е да посочваш треските в очите на хората , но е добре да видиш и посочиш диреците в своите,или си мисли,че като всичко е високо в планината никой не знае какви ги върши "феодала", както всички го наричат

2013.04.09 | 10:11

5
браво Яне ти ги настъпи по мазолите синдикатите не защитават работещите а само лапат от членския внос на работещите а синдикалните лидери само шетат на семинари без да им пука за работещите

2013.04.09 | 10:11

4
Тук уцели десетката,Яне!Не си ми симпатичен,заради "кукувичите" ти навици,но когато истината говори и боговете мълчат!

2013.04.09 | 08:50

3
Браво Яне.Не отстъпвай. Синдикални лидери--несменяеми шмекери,които дават мило и драго да останат на лапаческият си пост.И всичко за благото на работника.
Димитър Георгиев

2013.04.09 | 08:47

1
Само така Янев,дръж и не пускай като захапеш,сега му е времето!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини