Украсяват варненските буни със статуи

  • 02 април 2013 10:28

  • 857
  • 0
Украсяват варненските буни със статуи
©

Областният управител Коста Базитов и временният кмет на Варна Христо Бозов ще поискат от държавата средства за ремонта на буните и превръщането им в културни туристически атракции, пише petel.

За целта брегозащитните съоръжения ще бъдат украсени със скулптори, стана ясно след среща между двамата. Двамата бивши заместници на Кирил Йорданов пристигнаха в София за среща със служебния премиер Марин Райков, макар на нея да е поканен само Базитов в качеството си на областен управител. Той обаче обеща да направи всичко възможно да срещне и доц. Бозов с министър-председателя.

Освен за подобряване състоянието на разбитите буни, варненските областен управител и кмет ще искат съдействие и по редица други проекти, някои от които отдавна чакат развитието си с прехвърляне на собствеността на конкретни терени от държавата към общината. Един от тях е свързан изграждането на нов гробищен парк в кв. „Галата“ на площ от 110 дка.

Нови скулптори няма да се появят само по буните, стана ясно от думите на Базитов и Бозов. Областният управител съобщи, че заедно с училищата във Варна, които носят имена на възрожденци, ще бъде започната инициатива за попълване на Алеята на Възрожденците с поставяне на още паметници на български просветители и борци за Освобождението. Преди това обаче се очаква издигането на нов паметник на Христо Ботев в градинката, позната на варненци като Ботевата. С паметници и паметни знаци ще бъде окичена и друга алея в Морската градина, като тя вече бъде известна като Алеята на спортната слава. Какво точно ще представлява тя, трябва да стане ясно до края на май.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
857 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини