Броят на децата с аутизъм рязко нараства

  • 02 април 2013 08:28

  • 2772
  • 1
Броят на децата с аутизъм рязко нараства
©

Около 140 000 души у нас страдат от аутистични разстройства. Между 70 000 и 80 000 от тях обаче са деца. Това съобщиха за Дарик родители на деца аутисти от Фондация "Стъпка за невидимите деца".

В Световния ден за информираност за аутизма стана ясно, че в българските училища все още не съществува адекватна подкрепа за тези деца. При добра воля такава подкрепа можели да окажат единствено директорите на училищата. Те обаче рядко приемали деца с аутизъм, тъй като се притеснявали да не сринат имиджа на школото.

Броят на децата аутисти расте със всяка изминала година, разказва Владислава Цолова от фондацията, която е и майка на дете с аутистично разстройство: „Докато преди 20 години едно на 10 000 деца страдаше от аутистично разстройство, към 2012 година едно на всеки 88 деца е диагностицирано с някакво разстройство от аутистичния спектър. Общото между всички аутистични личности е трудната комуникация, некачествената комуникация и проблемите при социализацията".

Цолова допълни, че в новия Закон за образованието, който не бе приет, за първи път в българската история са били предвиждани приобщаване и подкрепа за децата с проблеми в развитието: „Като предлагаше комбинирана форма на обучение, ресурсно подпомагане спрямо нуждите на детето, екип за подкрепа на развитието, който включва логопед, психолог, специален педагог. Това не се случи, тъй като парламентът бе разпуснат предсрочно. Сега отново сме в изходна позиция. Децата с аутизъм не са приети в училище поради липса на адекватна подкрепа. В редки случаи децата са приети, като примерно и в нашето училище, където детето ми е много добре обгрижвано вече, директорката ме съветва да не споделям в кое училище учи, тъй като това ще наруши имиджа на училището".

Според родителите на деца с аутизъм, за да се решат проблемите, трябва спешно да бъдат предприети конкретни стъпки в три основни сфери - образователната, здравната и социалната.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2772 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
В България аутизъм болест!

2014.07.23 | 15:17

1
Подобното всичките на децата нещо...

Добави коментар

Водещи новини