Паяци отнасят по 113 коли на ден в София

  • 02 април 2013 06:54

  • 1898
  • 0
Паяци отнасят по 113 коли на ден в София
©

Средно по 113 коли на ден вдигат паяците в София, показва справка на Центъра за градска мобилност, предоставена на „Монитор”. Жертвите са наполовина по-малко, откакто цената за едночасов престой в синя зона скочи на 2 лева през септември миналата година. Тогава паяците репатрираха до наказателните паркинги между 200 и 250 автомобила на ден.

От началото на годината до 21 март на наказателен паркинг са откарани 7924 коли. За този период синята зона е работила 70 дни, което означава, че паяците вдигат средно по 113 автомобила дневно. Поставените скоби за периода са 23 654 или по около 300 на ден.

Според експертите от ЦГМ намаляването на „жертвите” на паяците се дължи на няколко причини. На първо място това е двойното поскъпване на синята зона и на глобите. От 1 септември за вдигната кола с паяк се плаща 60 лв. плюс такса от 2 лв. на всеки час престой на наказателния паркинг. Отделно шофьорите отнасят и акт от 20 лв. Така едно неправилно паркиране често струва на шофьорите към 100 лв. За откопчаването на скоба пък водачите трябва да се бръкнат с 30 лв., а не както преди - с 10. По-солените цени имат дисциплиниращ ефект върху столичани, обясни шефката на „Паркиране и мобилност” Румяна Милова.

Другата причина за по-малкото вдигнати коли е, че от 1 септември паяците шетат из центъра на столицата най-вече след 19 ч. През деня те отнасят коли, които пречат на движението и погазват правилата. След края на работното време на зоните за паркиране, на заскобените шофьори, платили с есемес, се праща напомнително съобщение. Ако и тогава собственикът не отиде да си плати глобата и да си вземе автомобила, паякът я откарва на наказателен паркинг.

След като репатриращите коли почти не работят из центъра, от октомври те въдворяват ред в кварталите. От началото на годината извън платените зони са вдигнати 6851 коли. Освен от улиците те вдигат автомобили и от зелени площи и детски площадки. От януари репатраците са прибрали 129 коли, оставени върху тревни площи. В тези случаи служителите на паяците работят заедно с експерти от Столичния инспекторат, които глобяват за това, че колата е оставена в тревата или до катерушки. Санкцията е от 20 до 500 лева.

Последвайте канала на

Novini.bg
1898 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини