Учениците ще почиват 110 от 365 дни през 2012 г.

  • 21 юли 2011 20:52

  • 6962
  • 2
Учениците ще почиват 110 от 365 дни през 2012 г.
©

Ученическите ваканции общо ще са вече почти една трета от календарната година. През учебната 2011/2012 има 110 дни за почивка на децата, включва се и лятната. Увеличението е с 10 дни (като се броят съботи и недели в края или в началото на ваканциите). Това стана ясно от графика на министерството на образованието, с който "24 часа" разполага.

Решението за допълнителни ваканции взе правителството в сряда, но не уточни продължителността им. Конкретните дати дават възможност на семействата да планират пътувания и отдих с децата.

Броят на учебните дни, определени в правилника за прилагане на Закона за народната просвета, се запазва, обясни Милена Дамянова, заместник-министър на образованието. “Промените целят по-плътен график на учебното време. Сега годината беше доста накъсана, особено май, през който децата почти не учиха. Новият график е по-ритмичен”.

Дискусии за ваканциите текат от миналата есен. Тонът се изостри след протестите на учениците срещу късата зимна ваканция в края на миналата година. Тогава учениците заговориха също за преместване на началото на първия срок от 1 септември. Следващата учебна година обаче твърде започва от 15-и, категорични са хората на министър Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко.

До миналата година “есенна” почивка имаха само първокласниците - около 1 ноември. Кратко време за отдих преди зимата има почти във всички европейски държави. Там са правени изследвания на психолози, според които е добре на 6-7 седмици да има по няколко дни почивка.

Междусрочната ваканция вече ще се нарича зимна, казаха още от министерството. Тя ще е в края на февруари. Експертите обясняват защо се мести тя. Първият срок завършва на 6 февруари, понеделник. Ако бяхме запазили междусрочната ваканция, децата трябваше да почиват във вторник и сряда, след това в четвъртък и петък отново да са на училище. “А това означава отопляване на училищата, финансови средства, които можем да спестим”, обясни още Милена Дамянова. Освен това става натрупване на ваканции и се нарушава ритмичността на учебното време. Така ще има повече гъвкавост в зависимост от датите на съботите и неделите в конкретната година.

Май вече няма да е месецът с безкрайната ваканция. Учебният процес до 20-и ще бъде плътен. Матурите и изпитите след 7-и клас ще са в едни и същи дни. Така ще се намали накъсването на учебния процес заради много почивни дни за конкурсите.

Матурата по български език и литература, която е задължителна за всички абитуриенти, и изпитът след 7-и клас по български език ще бъдат на 21 май. На 23-и пък ще е втората задължителна матура, която е по предмет по избор, и миниматурата по математика.

Държавните зрелостни изпити ще почват в 8 часа, а т.нар. миниматури в 7-и клас ще са от 10 часа. Според планираната организация големите ученици ще бъдат разпределени в кабинетите в горните етажи на училището, а по-малките ще са долу, за да не си пречат.

Тестовете в 7-и клас вече няма да се раздават на дискове, а ще се пращат по мейла на училищата. Така щяло да става много по-бързо, а и било гарантирано, че няма да изтече информация за темите предварително. Системата била тествана в средата на юни на изпита по чужд език в 8-и клас.

Последвайте канала на

Novini.bg
6962 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Mhm

2014.02.18 | 18:43

2
Те горките, защото са се презорили от учене и четене. Пък после на матурите и изпитите защо имало слаби оценки. Ами като не стъпват на училище и имат само ваканции... Абе да се оправят, вече не съм в училище.
tcc

2014.02.18 | 18:43

1
Кво да ви кажа, завърших даскало и те взеха, че направиха ваканциите по-дълги.А иначе на 1 мога да кажа, че повечето хора които познавам на матурата имат над 5.5 вкл. и аз.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини