Доброволци чистят 139 сметища в София

  • 01 април 2013 07:33

  • 963
  • 0
Доброволци чистят 139 сметища в София
© Булфото

139 големи нерегламентирани сметища ще бъдат изринати по време на пролетното почистване в София. Тази година кампанията ще стартира на 2 април от 12 часа в Докторската градина, пише "Монитор".

Данните сочат, че на всичките бунища има около 24 хил. кубика боклук. Повечето районни инспектори вече са направили обходите и са предали информацията в щаба. В извозването им доброволно ще се включат 56 фирми, както и седемте компании концесионери, които чистят София. Строителите са обещали самосвали и товарачни машини. До момента са се записали 2237 доброволци. За ентусиасти са осигурени 40 000 чувала и ръкавици. Материалите могат да се вземат от районните администрации или от шатрата при езерото „Ариана”.

От 2 до 14 април ще се събират боклуците между блоковете и в частните имоти, а от 15-и до 25-и ще се лъскат градинките, парковете и обществените места. След 25-и кампанията ще продължи в природен парк Витоша. Гражданите и фирмите, които желаят да чистят, могат да получат информация къде и как да се включат на сайта на Столичния инспекторат – spring.inspectorat-so.org. Там те могат да се информират и за графиците, в които ще се извозват отпадъците по райони, както и за пунктовете за събиране на боклука. Както всяка година общината ще организира безплатно извозване на едрогабаритни отпадъци, които столичани могат да оставят до контейнерите.

От 20 до 22 април депото във Враждебна ще работи безплатно за гражданите, които желаят да се отърват от отпадъците си. Опасните отпадъци и електрическото оборудване ще се извозват безплатно. Солени глоби ще има за гражданите, които стоварват строителни или едрогабаритни отпадъци, като дивани, гуми и канапета върху зелените площи. Със средства от спонсори ще се почистят и открити канавки в район „Витоша”, кв. Драгалевци - ул. „Боянска” и ул. „Кумата”.В рамките на кампанията за пролетното почистване на града с вълшебна боя ще бъдат боядисани всички улични стълбовете в карето между метростанция „Софийски университет” – Музей на изкуствата – бул. „В. Левски”. Специалното багрило не позволява върху тях да се залепват плакати и обяви. Част от средствата за новата мярка срещу афишите ще бъдат платени от „Столичен електротранспорт”, а останалите пари са от спонсори.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
963 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини