Изваждат над 400 деца от домовете за сираци

  • 21 юли 2011 18:03

  • 2571
  • 0
Изваждат над 400 деца от домовете за сираци
©

За целта Министерството на здравеопазването получи 10 милиона лева по оперативната програма "Регионално развитие" на Регионалното министерство.

С тези средства в следващите 2 години ще бъдат преструктурирани 8 дома за деца до 3 години, информира БНР.

С парите ще се ремонтират домовете в Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Търговище, Габрово, Русе и „Света Параскева” в София. Сградите ще бъдат използвани за изграждане на семейно-консултативни центрове, за оказване на дневни грижи и помощ за майките в затруднено състояние, за построяване на центрове за настаняване от семеен тип за деца с тежки увреждания, които не могат да бъдат настанени в семейства, както и за осигуряване на медицински грижи.

Такова финансиране ще бъде осигурено за преструктурирането на останалите 22 дома в страната, където живеят още 2000 деца без родители. По този модел до 2020 година няма да има повече деца, които живеят в домове. Заместник здравният министър Десислава Димитрова заяви, че домът в Шумен вече е в процес на закриване, а в Тетевен вече е закрит.

Работим в много тясна връзка с Министерство на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето и АСП децата да бъдат интегрирани в биологичните им семейства, като това не е самоцел. Ако семейство няма възможност да поеме детето, тогава преминаваме към втората опция, която е настаняване на децата в приемни семейства.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини