СДС скочи срещу закриването на белодробната болница в Пловдив

  • 29 март 2013 14:09

  • 648
  • 0
СДС скочи срещу закриването на белодробната болница в Пловдив
© Булфото

Съюзът на демократичните сили е категорично против закриването на белодробната болница в Пловдив, не само като прецедент, при който заради финансови проблеми се ликвидират лечебни заведения, но срещу цялата политика спрямо състоянието на специализираните болници и диспансери в страната. Това заявява в своя позиция Емил Кабаиванов, председател на Съюза на демократичните сили, съобщиха от пресцентъра на партията.

Не може да се нарече политика, още по-малко е загриженост за болните, това, че лечебни заведения с национално значение се поставят в ситуация на хроничната липса на финансиране на болничните дейности, а това по-късно се използва за повод те да бъдат закрити, лекарите и медицинският персонал да останат без работа, а болните – без лекарска грижа.

Категорично не съм съгласен с това общинската власт в Пловдив да си превишава правомощията и да взема решение за закриване на една болница, в която се лекуват хора от цяла Южна България. Още повече без за това да има санкция на министъра на здравеопазването. Затова призовавам министъра на здравеопазването проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. веднага да разгледа този случай, както и да се информира незабавно за състоянието на белодробните болници и диспансерите в страната, и да си влезе в правомощията като спре решението на Пловдивския общински съвет, посочи Кабаиванов. Той настоява още министър Петров да информира правителството за този проблем и да излезе с предложение за незабавни адекватни мерки за запазването на болниците, за финансирането им и за запазване на работните места в тях и защита правото на българските граждани да бъдат лекувани.

Съюзът на демократичните сили подкрепя протеста на синдикатите и служителите от Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания за активно лечение в Пловдив, както и справедливите искания на всички български болници за адекватно финансиране. Закриването на лечебни заведения не е решение – нито за липсата на средства в здравеопазването, нито за изключително болната ни нация и за лекарите, които масово напускат страната ни, каза още Емил Кабаиванов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
648 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини