Препаратът, отровил жена в Гоце Делчев, е забранен у нас

  • 29 март 2013 12:44

  • 808
  • 1
Препаратът, отровил жена в Гоце Делчев, е забранен у нас
©

Препаратът „Каунтър”, който най-вероятно е бил използван в примамката отровила жена и кучето й тази седмица в гр. Гоце Делчев, е забранен на цялата територия на ЕС от 2007 г., като крайният срок за изтегляне от пазара у нас е 2009 г. – определен със заповед на тогавашния земеделски министър Нихат Кабил. Това съобщиха от фондация „Четири лапи”.

Препаратът е от групата на фосфоорганичните инсектициди и е силно отровен. Отравянето с „Каунтър” може да бъде фатално при поглъщане, вдишване и дори контакт с кожа и очи. До края на 2009 г. инсектицидът е бил разрешен за употреба само от или под контрола на агроном със специалност “растителна защита”. „Кратко проучване в интернет показа, че препаратът е достъпен в съседна Гърция, въпреки европейската забрана.

У нас се внася нелегално в големи количества от производители на земеделска продукция,” обяснява д-р Марина Иванова от „Четири лапи”. „За съжаление, този не е единственият препарат, който се внася криминално у нас. Имаме данни за нелегален внос на стрихнин от Румъния, както и на силно действащи отрови против гризачи от страните от бившия Съветски съюз.”

Последвайте канала на

808 1

Коментари 1

Добави коментар

2013.03.29 | 18:32

1
Че откога земеделските производители станаха и търговци??Не пишете и не говорете глупости да не останете на 2 лапи

Добави коментар

Водещи новини