Католическият свят отбелязва Разпети петък

  • 29 март 2013 08:32

  • 1657
  • 0
Католическият свят отбелязва Разпети петък
©

Днес за християните католици е Разпети петък. Това е денят, в който Божият син е разпнат на кръста, за да стане изкупителна жертва за греховете на хората. Католическата църква отбелязва днешния Разпети петък с пост, а службите започват вечерта, за да отбележат последните земни часове на Исус. В неделя е Великден, а тържествената литургия за първи път ще бъде оглавена от новия папа Франциск.

Разпети петък е най-тъжният ден от Страстната седмица. На този ден Божият син става жертва за спасението на човечеството. Според Евангелските текстове, на този ден слънцето скрило лика си, а тъмнината надвиснала над Голгота. Днес е ден за пречистване и поклон пред Светия кръст.

"Ние почитаме този ден, като се съединяваме със страданията на Исус, знаейки, че това не е последна дума, а след тази нощ ще има нощ на възкресение на пасхалното бдение - Велика събота", обясни енорийският свещеник Збигнев Тенча, цитиран от БНТ.

В нощта на Велика Събота църквата е в очакване на Възкресението на Господа и отслужва тайнствата на християнското начало. Това е нощта, в която Христос преминава отвъд смъртта към живота и по този начин отнема човешките грехове. Съботната нощна литургия започва задължително с огън.

"Има особена свещ - пасхална, която ни символизира Исус Христос, светлината за света", добави Збигнев Тенча.

Тази свещ символизира и новият живот. След това следва литургията на Словото, последвана от Кръщелната и Евхаристичната литургия. С неделята на Пасхата започва "радостта на Петдесятница" - това са 50 дни, в които църквата чества Възкръсение Господне.

Този Великден е по-особен за католиците, защото църквата има нов папа, който вдъхновява със скромност и смиреност.

"Поведението на папата подсказва, че той е скромен човек, че не търси възвеличаване и слава, дори от хората. А, по-скоро благоразумно разглежда нещата, за да бъде в полза на ежедневната среща с вярващите. Защото сега имаме икономическа криза и мисля, че това е добро решение", каза още енорийският свещеник Тенча.

Католиците у нас с нетърпение очакват неделната литургия на площад "Свети Петър", когато Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март за първи път ще благослови хората за Възкресение Христово.

Последвайте канала на

1657 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини