Рос - недокоснатото море

  • 28 март 2013 11:16

  • 1885
  • 0
Рос - недокоснатото море
©

Морето Рос, Антарктика - вероятно най-запазената морска екосистема в света, която има шанс да се превърне в естествена лаборатория. Наричат го последното недокоснато море. Голям залив на Южния океан, открит през 1841-ва от Джеймс Кларк Роc.

"Много е трудно да попаднете на друго такова място. Повечето места по света са променени от човешката дейност", изтъкна океанологът Грант Болард, цитиран от БНТ.

От 90-те години на миналия век обаче морето се превръща в мишена на промишления риболов, заради чилийския лаврак. Рибите от този вид достигат до 200 кг, живеят до 50 години, а месото им се отличава с плътност и масленост. Заради тези гастрономически характеристики чилийският лаврак става все по-търсен, все по-скъп и започва да се предлага в менютата на все по-елитни ресторанти. За това не е чудно, че рибата все по-рядко се среща в морето Рос.

Питър Янг, един от най-известните новозеландски режисьори, реши да изпрати красноречиво послание до любителите на месо от чилийски лаврак. С филма „Последният океан" той се надява да привлече общественото внимание и морето Рос да бъде превърнато в защитена зона.

Три правителства - американското, новозеландското и австралийското - вече подкрепиха идеята за запазване на морето Рос такова, каквото е.

"Там биоразнообразието е уникално, екосистемата е уникална и благодарение на усилията на Съединените щати и на Нова Зеландия, сега се доближихме до превръщането на Рос в първата защитена морска територия на Земята. Ние всички се нуждаем от това", изтъкна БОБ КАР, външен министър на Австралия.

Хората се нуждаят именно от подобни превантивни мерки, които да предпазят Земята, а не да я лекуват от нанесените вече щети.

"Най-важното, когато говорим за морето Рос, и изобщо за Антарктика, е, че няма да чакаме да се случи нещо лошо, за да действаме. Според мен сега ние правим мъдър избор", подчерта Джон Кери, държавен секретар на САЩ.

"Сега имаме шанс да спасим морето Рос или да го загубим. Завинаги", заяви Силвия Ърл, океанолог.

Последвайте канала на

1885 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини