РЗС ще спират държавната хранилка на партиите фантоми

  • 28 март 2013 09:47

  • 1029
  • 2
РЗС ще спират държавната хранилка на партиите фантоми
©

От РЗС разпространиха съобщение до медиите, в което се настоява за премахването на държавните субсидии за партиите фантоми.

71 политически партии подадоха документи за участие на парламентарните избори. Това е абсолютен рекорд в цялата посттоталитарна история на България и политическата практика на Европа. В следващия парламент ще влязат не повече от 7 партии, се казва в декларацията. Възниква въпросът: каква е целта на останалите десетки политически субекти да участват на изборите, след като нямат никакъв шанс да прескочат 4%-та бариера? Отговорът е – всички те са се устремили към държавните субсидии. Законът за политическите партии позволява партия, получила повече от 1% от гласовете, да получава държавна субсидия. Ето защо повечето от регистрираните за парламентарните избори партии са си поставили за цел този 1%, за да са на държавната хранилка, разкриват от РЗС.

 Хората на Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия, предлагат и мерките, които ще вземат в 42-то Народно събрание:

- партиите фантоми, които са получили по-малко гласове от внесените за регистрация подписи, да бъдат заличавани служебно от Софийски градски съд и да възстановят парите, изхарчени от държавата, за отпечатаните за тях бюлетини;

- прагът за получаване на държавна субсидия да се вдигне поне двойно;

- да се постави горна граница за максималния размер на държавно финансиране за политическите партии;

- да се въведе изискването изборният праг за коалициите да расте пропорционално на броя на партиите, които влизат в тях.

Тези мерки ще допринесат за премахването на фалшивите, комерсиални партии и ще помогнат за формирането на реални политически субекти, които да работят в полза на обществото. РЗС ще увеличи изискванията към партиите, така че да останат само тези, които имат доказана политическа дейност, а не анонимни партии с анонимни лидери да бъдат използвани за мандатоносители на коалиции, финансирани от олигарси, завършва декларацията на РЗС.


 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1029 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Нане Вуте

2013.03.29 | 04:15

2
Янке они те нечат у селото ти питаш за поповата къща!Ама народо е казал от куха тиква семе не сакам!unto
анонимен

2013.03.29 | 04:15

1
Този път Янето е прав.Ако се случи това ,мога да го поздравя.Крайно време е да спрем да хрантутим сульо и пульо в парламента.Всеки, който влязъл вътре-лапачка голяма.Е,айде стига вече.!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини