Асен Василев: Не съм в състояние на конфликт на интереси

  • 28 март 2013 07:43

  • 1618
  • 1
Асен Василев: Не съм в състояние на конфликт на интереси
© Булфото

Енергетиката не е реформирана в последните 23 години, така че има нужда от спешни положителни промени. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на. Той допълни, че се получават и критики от Европа заради проблемите в сектора.

В момента се въвеждат нови правила, които досега са били успешни в други държави. Ще ни помогнат експерти от ЕС, за да може това да стане по правилния начин, допълни министърът.

По думите му, секторът има огромни проблеми. Един от тях е свръхкапацитетът. Когато едни мощности работят, за други няма работи, както се случва с мините. Има проблеми и с непазарните договори, за които трябва да се плаща, независимо дали използваме енергията от тях, или не. По един законен начин проблемите трябва постепенно да се отстраняват, за да няма сътресения в сектора, но да започне той да обслужва по-добре гражданите.

След като имаме прекалено много мощности и производство, цената на топлото би следвало да пада. Но сключените неизгодни дългосрочни договори пречат на това. Затова е нужно да се ребалансира пазарът и да се въведе трети енергиен пакет, смята министърът.

Ако можеше да се каже кой е виновен за критичното състояние, в което се намира енергетиката, нямаше да е болна системата, каза Василев. Щяхме да накажем виновниците и нещата да се решат, допълни той.

Всичко, което е нужно да декларирам преди да стана министър, съм го декларирал. Фирмата, която основах с още четирима души, работи. Аз обаче си подадох оставката преди да заема настоящия си пост, а акциите ми в нея се управляват от адвокати, не от мен. Аз не съм в позиция на конфликт на интереси, категоричен бе той. Според него е нормално всеки един нов човек, който се появи в политическото пространство, да бъде нападнат. За съжаление, такава е реалността, заключи той.

Последвайте канала на

1618 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
психиатър

2013.04.03 | 10:10

1
този тип има физиономия, гримаси и движения на луд човек .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини