Русенски студенти направиха прототип на минихеликоптер

  • 27 март 2013 18:47

  • 1970
  • 2
Русенски студенти направиха прототип на минихеликоптер
©

В Деня на отворените врати в Русенския университет студенти от Електрофакултета показаха възможностите на изработен от тях прототип на минихеликоптер.

Ръководителят на проекта доц. Георги Христов обясни, че това е четирироторен автономен мобилен безпилотен летателен апарат, информира БТА.

Той има система за стабилизация, която му позволява безпроблемно летене при лоши атмосферни условия и силен вятър.

Машината е с вграден GPS-приемник и може да се управлява от компютър чрез радиоканал в радиус от 30-40 километра.

"По този начин може дистанционно да му се задава посока. С него могат да се наблюдават обекти при бедствия и аварии, без да се излага на риск човешкото здраве", обясни доцентът и допълни, че разработката на минихеликоптера е продължила две години.

В Русенския университет бе направена и демонстрация на малки учебни роботчета, които достигаха цел по предварително зададени координати.

Отново беше показан и разработеният по европроект за нуждите на "Гражданска защита" през 2008 г. робот за аварийно-спасителни операции и обезвреждане на армейски боеприпаси.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1970 2

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2013.04.01 | 21:59

2
Ако това беше в друга държава водещите бизнес фирми щяха да инвестират в нови разработки и след това да ги произвеждат серийно. Това за България е само мечта.
?

2013.03.28 | 00:07

1
Какво точно е изобретено и кое е преписано от интернет?

Добави коментар

Водещи новини