Хакер хакна половин милион устройства, за да картографира интернет

  • 27 март 2013 18:02

  • 1712
  • 1
Хакер хакна половин милион устройства, за да картографира интернет
©

Ежедневно хиляди хакери правят какви ли не опити да превземат максимален брой компютри с най-различни не особено законни цели.

Сред тях не попада създателят на ботмрежата Carna, който е искал просто да разбере повече за интернет и да го картографира, пише dnevnik.bg.

За целта хакерът, който запазва своята анонимност, е създал безобиден файл, който е преодолял защитите на около половин милион устройства по целия свят. Всъщност, "защити" е силна дума, защото кодът е проверявал паролите на рутерите, които са свързани с интернет. Всеки от хакнатите рутери в действителност е използвал стандартната парола root, която потребителят така и не е променил.

Така спецът е придобил пълен достъп до съответните рутери и устройствата, които са свързани към техните мрежи. Хакерът след това е провел серия тестове, които разкриват как се разпределя натовареността на интернет в рамките на 24 часа.

Анонимният специалист дори е създал и карта, която нагледно показва какво се случва в глобалната мрежа. Така той е открил, че пиковото натоварване на интернет връзките в Европа масово се случва преди залеза на Слънцето. Това според хакера подсказва, че много европейци бързат да приключат изостанала работа в края на работния ден или просто убиват време в интернет преди да си тръгнат от работа.

Междувременно натовареността в САЩ например е сравнително постоянна. Причина за това е наличието на много свързани с интернет устройства като декодери, рутери и др.

"Видях възможност да управлявам стотици хиляди устройства с клик на мишката, да сканирам и картографирам целия интернет по начин, който не е правен досега, да се позабавлявам с компютри и интернет по начин, който много малко хора ще получат", пише хакерът в своя сайт.

Той допълва, че в нито един момент не е имал каквито и да е намерения да върши незаконни дейности. Самият код е бил направен така, че да се самоунижщожи веднага, ако се появи проблем, споделя хакерът пред онлайн изданието Fast Company.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1712 1

Коментари 1

Добави коментар
Лъч

2013.03.27 | 18:53

1
Виждате ли Европейската активност? При нас е доста светло, а във великите "стари демокрации" са на свещи.

Добави коментар

Водещи новини