Четири години затвор за лекар, причинил смъртта на пациент

  • 27 март 2013 14:37

  • 1371
  • 1
Четири години затвор за лекар, причинил смъртта на пациент
©

Силистренският окръжен съд постанови 4 години затвор за лекар от Спешното отделение за причиняване на смърт на пациент, предаде БНР.

Според магистратите доктор Марин Райчев е поставил грешна диагноза, довела до смъртта на 42-годишен мъж от село Калипетрово.

През май миналата година 42-годишният Димитър Александров търси медицинска помощ в Спешното отделение на силистренската болница с оплаквания от болки в стомаха, стягане в гърдите и повръщане. Без да му премери кръвното и да направи електрокардиограма дежурният лекар Марин Райчев поставя диагноза остър гастрит и съветва пациента да си купи хапчета за стомах и да поиска направление за гастроентеролог от личния си лекар. Мъжът отива при семейното джи пи, но докато чака пред вратата на кабинета получава инфаркт и умира.

Според резултатите от експертизите и становището на вещите лица по делото пациентът е починал поради немарливо изпълнение на задълженията от страна на лекаря в спешното отделение, който в нарушение на изискванията за добра лекарска практика, не е направил щателна оценка на здравословното състояние на пациента, пренебрегнал е медицинските стандарти и не е направил необходимите изследвания за установяване на спешно състояние на пациента.

Доктор Марин Райчев е осъден на 4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим и отнемане правото да упражнява лекарската професия за срок от 4 години. Присъдата подлежи на обжалване.

Съдът е оправдал личния лекар на починалия доктор Тихомир Трифонов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1371 1

Коментари 1

Добави коментар
Kosta Markov

2013.03.30 | 13:12

1
САМО 4 МУ ДАДОХТЕ, ЗАЩОТО Е ВРЪЗКАР !!! ТАКА ЛИ Е ГНИДИ !?

Добави коментар

Водещи новини