Фандъкова разпореди спешна проверка на дигите по поречията на реките

  • 27 март 2013 12:09

  • 859
  • 0
Фандъкова разпореди спешна проверка на дигите по поречията на реките
©

Столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска изпрати писмо до кметовете на райони да извършат проверка на състоянието на дигите и критичните участъци по поречията на реките и да организират непрекъснато наблюдение на местата, където има опасност от наводнение в случай на проливни дъждове във връзка с предстоящото снеготопене и очакваното пълноводие на реките. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Кметовете се задължават да организират проверка на състоянието на реките и да предприемат мерки по премахване на изградени незаконно пасарелки или преградни съоръжения, които могат да възпрепятстват свободното преминаване на водата в речните корита. Кметът Фандъкова изиска от районните администрации да следят за наличие на строителни и битови отпадъци, изхвърлени в речните корита.

За периода от 2009 г. до 2012 г. Столична община е почистила планово над 140 километра реки. Извършени са и основни ремонти на три от язовирите, отговорност на Столична община - Язовир „ Мрамор”, „Мърчаево” и „Суходол-2”. През месец януари 2013 г. основно са почистени водостоците на Софийски околовръстен път.

На язовирите са назначени лица, отговарящи за техническата експлоатация на стената и съоръженията към нея.

През 2013 г. в Програмата за планово почистване се предвижда да се осигури проводимостта на 61 километра речни корита.
Към настоящия момент е създадена организация с фирмите за почистване на река Перловска в участъка от Южен парк до бул. „Мадрид” и река Владайска в участъка от бул. „Иван Гешов” до пл. Сточна гара. С цел своевременно почистване на зелените площи, граничещи с река Перловска и река Владайска, е създадена необходимата организация за използване на доброволните отряди съм Столична община и днес те работят по почистването на канала при Моста на влюбените при НДК.

През тази година е предвидено да бъде изграждана дясната дига на корекцията на река Лесновска, в рамките на регулацията на кв. Челопечене в район „Кремковци” и да бъде извършен ремонт на лявата дига на река Лесновска, в участък при с. Долни Богров, район „Кремиковци”. Предвидено е изграждането на технологичен път, който ще се ползва и след периода на извършване на ремонтните работи, за експлоатация на съоръжението.

Последвайте канала на

Десислава Станева
859 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини