Джеймс Камерън дари на науката уреда, с който стигна до дъното на Марианската падина

  • 26 март 2013 20:12

  • 1923
  • 0
Джеймс Камерън дари на науката уреда, с който стигна до дъното на Марианската падина
©

Известният американски режисьор Джеймс Камерън дарява подводницата, създадена по негова идея, с която през 2012 г. той "смути" 50-годишното спокойствие на най-дълбоката точка на Земята - Марианската падина. Неин нов собственик отсега нататък става най-голямата океанографска изследователска институция в САЩ, предаде "Гардиън".

Носителят на "Оскар" и режисьор на "Титаник" и "Аватар" ще предаде наричаното от него "вертикално торпедо", което носи официално името Deepsea Challenger, на Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), пише dnevnik.bg.

Обявяването на дарението днес, 26 март, съвпада с навършването на една година от едно от най-интересните научни събития на миналата 2012 година - историческо спускане на Камерън до Марианската падина.


Институтът ще използва технологичните предимства на подводницата в настоящите си научни изследвания, както и за още по-дълбоки подводни проучвания.

"Седемте години, които прекарахме в проектиране и построяване на Deepsea Challenger, бяха посветени на разширяването на възможностите на дълбоководните изследователи", казва Камерън в общо изявление и допълва: "Нашата подводница е научно доказателство на концепция, а нашето партньорство с Woods Hole Oceanographic Institution е начин да снабдим океанографската общност с технологията, която разработихме."

Той допълва още, че WHOI е световен лидер в подводните изследвания, както и че неофициално си сътрудничат от повече от 20 години. "WHOI е място, на което системата Deepsea Challenger ще е жива, дишаща и динамична програма, която ще върви напред", пише още режисьорът.


Постижението на Камерън миналата година, в което той се спусна до Марианската падина за два часа и 36 минути, бе експедиция, вдъхновена от неговата страст към изследването на океана, довела до филми като "Титаник" и The Abyss.

Само двама души преди него се бяха спускали до най-дълбоката точка на планетата - американският лейтенант Дон Уолш и швейцарският инженер Жан Пикар през 1960 г..

WHOI наскоро откриха Център за морска роботика за задълбочено проучване на океани, където Камерън ще бъде част от консултативния съвет на институцията. Това е част от договорката за дарението на Deepsea Challenger.

Подводницата ще бъде доставена на институцията, чиято централа е в Масачузетс, в началото на лятото.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1923 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини