Започна кампания за кастрация на бездомни кучета във Велико Търново

  • 26 март 2013 13:36

  • 1012
  • 0
Започна кампания за кастрация на бездомни кучета във Велико Търново
©

Екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи" започва триседмична кампания за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни и дворни животни във Велико Търново и околните населени места. Инициативата се провежда съвместно с управата на старопрестолния град за трети път след успешните партньорства през 2008 и 2011 г., информира Дарик.

"Велико Търново е сред добрите примери за това, че проблемът с бездомните кучета може да бъде решен ефективно по хуманен начин, стига да има желание за това", твърди д-р Марина Иванова от "Четири лапи". "Преди 5 години, когато за първи път наш екип работи в града, броят на скитащите кучета беше много по-голям. Днес проблем вече не е популацията в града, която е овладяна, а изоставянето на кучета от околните села", допълва тя.

Както и при предишни кастрационни кампании на "Четири лапи" във Велико Търново, организацията пристига със своя мобилна амбулатория, в която ще се обработват животните и с екип за залавяне и транспорт. Ще бъдат обработвани и бездомни котки, тъй като вследствие на намалената популация от улични кучета техният брой се увеличава.

"Велико Търново беше първият град, в който организирахме мащабна кампания за кастрация на бездомни кучета след приемането на Закона за защита на животните. Това се случи през пролетта на 2008 г. Тогава показахме един модел на успешно сътрудничество между местна власт и неправителствена организация, който беше последван и на други места. За 5 години наш екип е посетил повече от 30 общини в страната и е обработил близо 8000 животни", посочи д-р Иванова.

От "Четири лапи" констатират, че за разлика от Велико Търново, в много общини администрацията бездейства с оправданието, че липсват средства, а на други места все още се счита, че физическото унищожаване на уличните животни ще реши проблема. Според специалистите на организацията, ако навсякъде се прилагаха стриктно и съвестно разпоредбите на Закона за защита на животните, в страната отдавна нямаше да има кучета по улиците.

До 12 април мобилната амбулатория на "Четири лапи" ще работи в базата на Е.Т. "Пролет" във Велико Търново (по пътя за с. Беляковец). Всеки, който желае да отведе за кастрация улично или дворно куче или котка, може да се свърже с екипа на организацията на тел.: 0888 002358.

„Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 12 страни, сред които и България. Всички проекти и кампании на „Четири лапи" се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят. „Четири лапи" е единствената организация за защита на животните в България, която разполага с регистрирана мобилна ветеринарна амбулатория, както и с екип за залавяне, лечение и кастрация на бездомни кучета и котки. Усилията на организацията са насочени както към оказване на помощ за животни в беда, така и към намаляване на броя на скитащите животни по хуманен и ефективен начин - чрез препоръчания от Световната здравна организация и заложен в Закона за защита на животните метод на на масова кастрация, ваксинация, обезпаразитяване и връщане по места.

От 2008 г. „Четири лапи" съдейства активно на онези общини, които имат желание да решат въпроса със скитащите животни чрез хуманни средства, но нямат ресурс за това.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1012 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини